SKANDAL U VUKOVARU

Napastovao 11 pacijenata, nije dobio otkaz jer presuda nije pravomoćna, govori da mu pakuju jer je član stranke

Kada bude postojala pravomoćna presuda moći ćemo donijeti odluku kao bolnica, rekao je direktor bolnice

Bolnica u Vukovaru. Tin Mandic/PIXSELL

S. S.

prije 5 sati 17 minuta

Nakon skandaloznog slučaja gdje se otkrilo da ljekar u osječkom KBC-u radi, a istovremeno je osuđen za silovanje, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava otkrio je kako je sličan slučaj i s liječnikom u vukovarskoj Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici Dr. Juraj Njavro. Nakon pritiska javnosti, KBC Osijek je na kraju popustio i dao otkaz osuđenom ljekaru, ali vukovarska bolnica se i dalje pravda kako će "odluku o statusu doktora donijeti tek nakon što dobiju pravomoćnu presudu", piše 24sata.hr.

A vukovarski ljekar je, inače, lani na Općinskom sudu u Osijeku osuđen nepravomoćno na tri i pol godine zatvora za krivična djela protiv spolne slobode na štetu više pacijenata. Suđenje je trajalo osam godina, a sve je došlo u javnost nakon što ga je 11 studenata fizioterapije vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička, na kojem spomenuti ljekar radi kao predavač, optužilo da ih je tokom predavanja, ispita, a i tokom privatnih pregleda u njegovoj ordinaciji dirao po spolovilu, nogama i stražnjici, a da je jednog studenta pokušao i silovati. Studenti su ga prijavili u periodu od novembra 2014. do oktobra 2015. godine.

Devet studenata, stoji u optužnici i presudi, prijavilo ga je da je, za vrijeme ispita, sjeo kraj njih te im jednom rukom pisao pitanja na koja nisu znali odgovore, a istovremeno ih drugom rukom dirao. Jednog studenta je pozvao u ambulantu da mu pregleda preponski bruh. Tražio ga je da se skine, a potom dirao po spolovilu i stražnjici čineći spolne radnje.

Ljekar se tokom istrage branio šutnjom, a na sudu je rekao kako je cijeli postupak protiv njega montiran jer je on ugledni član HDZ-a, doktor i predavač te da je u sukobu s kolegom oko kandidature za dekana Veleučilišta pa ga žele degradirati. Za studente koji su ga prijavili rekao je da su podmićeni da daju iskaze. Njegovu odbranu sudac nije uzeo u obzir i osudio ga je po svih 11 tačaka optužnice, na više do šest godina zatvora, ali ona je preinačena u jedinstvenu kaznu od tri i pol godine.

Cijelo to vrijeme, a i trenutno, ljekar radi u vukovarskoj bolnici. Baš stoga je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava proteklih dana poslao vukovarskoj bolnici upit, a kako su rekli, obratili su se i ministru zdravstva. Iz bolnice su im odgovorili da nisu upoznati s tim slučajem te da nije zaprimljena ni jedna pritužba na rad ili postupanje tog ljekara.

- Doktor i dalje radi i prima pacijente što je zapravo i nemoralno. Mi napadamo nefunkcioniranje sistema, a ne osobu, a u sistemu svi prebacuju odgovornost sa jedne ustanove na drugu. Pitamo se koliko je još ovakvih i sličnih slučajeva po hrvatskim bolnicama, ali se za njih ne zna - kaže Natalija Havelka iz Centra dodajući kako oni insistiraju na promjeni Zakona o liječništvu kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad ljekara protiv kojeg se vodi krivični postupak za djela protiv spolne slobode na štetu pacijenata. Također traže izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se direktorima bolnica dala mogućnost da udalje s radnog mjesta zdravstvenog djelatnika koji je pod istragom.

- Iz vukovarske bolnice su nam odgovorili i da su od Ministarstva pravosuđa zatražili dokaz o osuđivanosti za krivično djelo koje bi bilo nespojivo s njegovim dužnostima kao ljekara specijalista kirurgije te da su od Općinskog suda u Osijeku zatražili dostavu presude. Kada dobiju tu dokumentaciju, bez obzira što se radi o nepravomoćnoj presudi, poduzet će sve pravne radnje kojim će regulirati radno-pravni status ljekar. Je li se to u međuvremenu dogodilo, ne znamo - dodala je Havelka. 

Međutim, direktor bolnice Ante Bažanović kasnije je medijima rekao kako će čekati pravomoćnu presudu.

- Kada bude postojala pravomoćna presuda moći ćemo donijeti odluku kao bolnica. Do tada se za sve informacije o ovom slučaju i ljekaru, koji je naš višegodišnji zaposlenik, možete obratiti ili Ministarstvu zdravstva ili pak Ministarstvu pravosuđa - rekao je Bažanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.