HRVATSKI PREMIJER

Plenković za CNN: U Evropi je došlo do promjene političke arhitekture

Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Evropske unije, u pogledu privrednog rasta i lovljenja koraka s članicama koje su duže u EU, vrlo su pozitivni

Andrej Plenković. Platforma X

S. S.

prije 3 dana

Hrvatska kontinuiranim rastom BDP-a i najvišim kreditnim rejtingom u historiji ubrzano lovi korak s razvijenijim članovima EU-a, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak navečer na CNN-u.

- Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Evropske unije, u pogledu privrednog rasta i lovljenja koraka s članicama koje su duže u EU, vrlo su pozitivni - poručio je premijer Plenković u intervjuu sa CNN-ovim voditeljem Rikardom Kvestom.

Kreditni rejting

Kreditni rejting Hrvatske odnedavno je na nivou A- i prema Standard&Poor'su i Fitchu.

Premijer Hrvatske je najavio je da će Vlada nastaviti stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i privrednike, "posebno za strane ulagače, uključujući i one iz Amerike s kojima ću se susresti ovdje u Njujorku".

Najavio je i da skretanja s politike desnog centra, koju provodi kao hrvatski premijer u proteklih osam godina, neće biti.

U Evropi je, međutim, došlo do promjene političke arhitekture, a Plenković smatra da su razlozi za to posljedice nezakonitih migracija koje su utjecale na sigurnost građana, ekonomske i socijalne posljedice COVID-a i ruska agresija na Ukrajinu koja je prouzrokovala najveću energetsku krizu, rast cijena energenata te inflatorne pritiske.

- No evropske institucije nalaze se sada na početku novog mandata, a svi povjerenici Europske komisije dolaze iz umjerenih stranaka - kazao je Plenković.

Većina koja podržava novu Komisiju, dodao je, vrlo je uravnotežena i nema utjecaja bilo kakvih ekstremnih političkih stranaka.

Izbori u SAD

Upitan o skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, predsjednik hrvatske Vlade kazao je da treba poštovati izbor američkih građana.

- Radili smo i s administracijom bivšeg predsjednika Trampa i predsjednika Bajdena, poštovat ćemo volju američkog naroda, želimo da sve prođe u redu i da je američka demokratija ojačana, a ne oslabljena nakon izbora u novembru, kao što je bila nakon prethodnih - istaknuo je.

- S velikom pažnjom posmatramo što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama - kazao je i dodao da se primjećuje velika polarizacija, ali da se to događa i u nekim drugim demokratskim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.