CRNA GORA

Ibrahimović kolegama iz Vlade: Isticati simbole tokom posjeta

Ibrahimović je ocijenio da želi da vjeruje da se ne radi o namjernom činu, već o tehničkom propustu

Ervin Ibrahimović. Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

S. S.

prije 5 dana

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović uputio je jučer članovima izvršne vlasti dopis u kojem im, kako je poručio, skreće pažnju na neophodnost isticanja državnih simbola tokom zvaničnih i radnih posjeta, te na poštovanje opštih protokolarnih procedura u tim prilikama, pišu Vijesti.me.

On je u dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, naveo da se kolegama obraća “usljed nedavnih dešavanja vezano za neisticanje državnih simbola tokom zvaničnih i radnih posjeta članova Vlade”.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Budimir Aleksić boravio je u ponedjeljak i utorak u službenoj posjeti Beogradu, a njegov kabinet je javnost o susretu svog šefa s tamošnjim ministrom kulture Nikolom Selakovićem obavijestio saopštenjem i propratnom fotografijom njih dvojice na kojoj nema zastave Crne Gore. Iako je dio javnosti burno reagovao povodom toga, državna zastava ipak je bila istaknuta, ali je Aleksićev kabinet fotografije na kojima se ona vidi tek naknadno dostavio medijima.

Aktivno učešće

Ibrahimović je ocijenio da želi da vjeruje da se ne radi o namjernom činu, već o tehničkom propustu.

- Međutim, kao što sigurno znate, i sitni propusti mogu da nanesu štetu - kako bilateralnim odnosima, tako i samom ugledu države koju svi predstavljamo - naveo je.

On je poručio da podsjeća kolege i na neophodnost prisustva i ukjučenost predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore tokom zvaničnih radnih posjeta.

- Njihovim aktivnim učešćem umanjit ćemo mogućnost da se slični propusti dese, a isto tako doprinijeti realizaciji planiranih i dogovorenih aktivnosti - dodao je.

Nakon što su jučer na mreži X objavljene fotografije s nedavnog sastanka Ibrahimovića i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u toj državi, na kojima se ne vidi zastava Crne Gore, poslanik vladajućeg Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić napisao je na toj mreži da “svaka neprincipijelnost smeta” i da “svaki član Vlade treba da osigura da zastava države u čije ime nastupa bude zastupljena”.

Jedan poznavalac pravila državnog protokola Crne Gore kazao je “Vijestima” da se ta pravila zasnivaju na diplomatskim uzusima i da pretpostavlja da su ista i u Srbiji i Turskoj, dok je drugi naveo da su protokoli Crne Gore, Srbije i Slovenije manje-više isti, “jer su učeni od istih ljudi”. Ti sagovornici kažu da se gosti visokog nivoa (od ministara pa naviše) dočekuju uz obilježja država iz kojih dolaze.

Nije obaveza

Drugi sagovornik objašnjava da to nije obaveza osim kad su u pitanju zvanične posjete istog nivoa (predsjednik - predsjednik, premijer - premijer i sl), a da kad se organizuju posjete nižeg nivoa - zastava može da bude istaknuta, ali ne mora.

- Međutim, na taj način se pokazuje poštovanje prema gostu i državi iz koje dolazi - dodao je.

Ibrahimović je u dopisu kolegama naveo da misli da Vlada “ima priliku da našoj državi vrati imidž lidera evropskih integracija i sljedeće članice EU”.

- To možemo učiniti jedino poštujući Ustav, zakone i ustaljena opšta pravila diplomatske prakse, posebno tokom organizovanja sastanaka s predstavnicima drugih država i uvažavanja susjeda i jačanja regionalnih odnosa - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.