"BALKANSKA RUTA"

Božinović: Nelegalni prijelazi mogu se zaustaviti, ali situacija u BiH je složena

Upravo je raspoređivanje snaga Frontexa u BiH nešto za što sam siguran da bi donijelo pozitivne efekte i to vrlo brzo

Božinović: BiH ne daje svoj maksimum. Avaz

E. Ć.

9.9.2024

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je ove godine zabilježeno 57 posto manje nelegalnih prelazaka granice, ali je uhapšeno 41 posto više krijumčara, te da se taj problem može rješavati jedino u saradnji s policijama susjednih zemalja.

- To govori da kombinacija svih mjera koje poduzimamo čini Hrvatsku u tom kontekstu sigurnijom. Međutim, ne možemo biti zadovoljni sve dok sve države koje su na "balkanskoj ruti" ne daju svoj maksimum, pogotovo Bosna i Hercegovina - rekao je Božinović, javila je Hina.

Božinović je dodao kako "Hrvatska prema BiH godinama šalje inicijative vezane za zajedničke patrole i razmjene informacija, uključujući pomoć na evropskoj razini koja bi bila u formi dolaska Frontexa u Bosnu i Hercegovinu".

Naveo je kako saradnja "nekako ide sporo" i da mu je jasno kako je situacija u BiH složena te da naša zemlja nema dovoljno opremljenih i uvježbanih policijskih službenika.

- Upravo je raspoređivanje snaga Frontexa u BiH nešto za što sam siguran da bi donijelo pozitivne efekte i to vrlo brzo - rekao je Božinović i podsjetio da je Evropska komisija donijela odluku o saradnji, ali je izrazio pretpostavku da do ostvarenje te saradnje nije došlo "zbog nekih unutarnjih razloga" u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.