TENZIJE

Bačena eksplozivna naprava u dvorište obiteljske kuće na sjeveru Kosova

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković upozorio je u srijedu da kosovski premijer Albin Kurti nastavlja provoditi teror na sjeveru Kosova

Anadolija

FENA

4.9.2024

U dvorište obiteljske kuće u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova koji je pretežno naseljen Srbima u srijedu je bačena eksplozivna naprava ali ozlijeđenih osoba nije bilo.

Zamjenik direktora policije za regiju sjever Veton Elshani kazao je za kosovske medije kako je najvjerojatnije riječ o ručnoj granati te da je pričinjena materijalna šteta na automobilima i prozoru kuće.

Tenzije u sjevernom dijelu Kosova pojačane su nakon odluke kosovske vlasti da zatvori pet paralelnih srpskih institucija zbog čega građani srpske nacionalnosti prosvjeduju treći dan zahtijevajući povratak na posao.

Iako su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog nekoordiniranih akcija kosovske policija te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze, kosovske vlasti drže da su uredi na sjeveru Kosova naseljenom većinom Srbima djelovali pod vodstvom službenog Beograda čime je prekršen Ustav i zakoni Republike Kosovo.

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković upozorio je u srijedu da kosovski premijer Albin Kurti nastavlja provoditi teror na sjeveru Kosova te kako namjerava uhititi političke predstavnike srpskog naroda.

"Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju kao osumnjičeni za falsificiranje dokumenata su pokazatelj brutalnog političkog progona čelnika Srba na sjeveru Kosova koji je naredio Albin Kurti i koji će imati dalekosežne posljedice", napisao je Petković na društvenoj mreži X.

Policija Kosova ispitat će pet osoba, osumnjičenih za falsificiranje dokumenata u vezi s pet zatvorenih paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova krajem kolovoza.

To je potvrdio zamjenik ravnatelja Kosovske policije za regiju sjever Veton Elshani koji je također kazao da su četiri osobe dobile poziv dok će petoj osobi poziv biti naknadno uručen jer nije bila na Kosovu.

Kosovske vlasti zatvorile su 30. kolovoza pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - Kosovski okrug Mitrovica, te paralelne općine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.