TENZIJE

Na sjeveru Kosova Srbi prosvjeduju drugi dan ispred ureda lokalne uprave

Kosovske vlasti zatvorile su u petak pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje

Tenzije na Kosovu. Fena

FENA

3.9.2024

Građani srpske nacionalnosti i u utorak su prosvjedovali ispred zagrade u sjevernom dijelu Mitrovice u kojoj je bio ured lokalne uprave koju podržava službeni Beograd te zahtijevali da im se omogući povratak na posao.

Kosovske vlasti zatvorile su u petak pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - Kosovski okrug Mitrovica, te paralelne općine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u općinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nakon čega su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

No kosovske vlasti drže da su uredi na sjeveru Kosova naseljenom većinom Srbima djelovali pod vodstvom službenog Beograda čime je prekršen Ustav i zakoni Republike Kosovo.

Načelnik Kosovskog okruga Mitrovica Vučina Janković rekao je da su i jutros Srbi došli na radna mjesta, ali je kosovska policija onemogućila da obavljaju posao.

"Međunarodna zajednica stalno govori o zaštiti prava i želio bi da u skladu sa svojom misijom nešto poduzmu. Skidaju naše table, skidaju naše zastave, ulaze u naše institucije, ali neće nas pokolebati u namjeri da ostanemo na ovim prostorima", rekao je Janković, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Kosovo i Srbija su još 2013. godine u procesu dijaloga u Bruxellesu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija i za Kosovo su uprave koje nadzire službeni Beograd nelegalne.

No SAD i EU upozoravaju Prištinu da ne povlači poteze za koje nemaju suglasnost međunarodnih partnera a koji bi mogli dovesti do novih tenzija na sjeveru Kosova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.