KANDIDAT HDZ-A

Ko ide na megdan Zoranu Milanoviću: Bosanac koji je bio blizak Sanaderu

Naučnik i profesor, bivši ministar obrazovanja i znanosti Dragan Primorac izlazi na megdan Zoranu Milanoviću

tportal

D. H.

31.7.2024

Dragan Primorac ljekar je i naučnik te bivši HDZ-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta iz vlade Ive Sanadera. Dužnost je obnašao od prosinca 2003. do 1. septembra 2009. godine kada, zbog neslaganja s planiranim izdvajanjem iz proračuna za znanost, obrazovanje i sport podnosi ostavku. Zanimljivo je da se nakon odlaska s ministarske dužnosti nije vratio u Sabor te je odbio sve povlastice, kao i pravo na dužnosničku plaću 6+6.

Rođen je u Banjoj Luci 1965. godine.

Kao ministra građani su ga uglavnom doživljavali pozitivno, a 2007. godine proglasili su ga i najuspješnijim s potporom od 31 posto. Iste je godine bio kandidat HDZ-a na listi za Sabor za 11. izbornu jedinicu, gdje je ostvario podršku od čak 82 posto.

Predsjednički kandidat 2009.

U novembru 2009. godine vratio je člansku iskaznicu HDZ-a te se kandidirao za predsjednika RH kao nezavisni kandidat. Osvojio je 5,93 posto glasova u prvom krugu. Bili su to izbori u kojima je pobjedu odnio Ivo Josipović, dok je HDZ-ov kandidat bio bivši ministar zdravstva i ministar obrane Andrija Hebrang.

"Sanader mi je rekao - Dragane, ti si premlad", otkrio je jednom prilikom Dragan Primorac za DNEVNIK.hr što se događalo u HDZ-u uoči predsjedničkih izbora 2009. Kaže da tada nitko nije ni sanjao da će Andrija Hebrang biti kandidat HDZ-a za predsjednika, ali da ga je Sanader odlučio žrtvovati. Primorac je uvjeren da se na tim izborima, da je on bio kandidat, ne bi kandidirali ni Milan Bandić, ni Nadan Vidošević, ni Miroslav Tuđman.

Obrazovanje i naučni rad

Dragan Primorac diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je za pedijatriju i medicinsku genetiku, stalni sudski vještak i predavač na domaćim i svjetskim sveučilištima te dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz područja medicine i posebice forenzičkih znanosti i genetike.

Jedan je od utemeljitelja analize DNK-a u svrhu identifikacije skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama te dugogodišnji član Vladina ureda za poginule i nestale hrvatske branitelje

Zbog iznimnih doprinosa u razvoju hrvatske i svjetske znanosti 2015. godine odlikovan je ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića te Državnom nagradom za znanost, a 2018. i ordenom Red Ante Starčevića za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike.

Sportski uspjeh

Dragan Primorac strastveni je ljubitelj taekwondoa, juniorski viceprvak bivše države te počasni nositelj crnog pojasa 7. Dan, koji mu je 2019. godine uručila Evropska taekwondo federacija. 2015. godine primljen je u američku Taekwondo Kuću slave, a 2020. izabran je za člana Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora te imenovan na dužnost potpredsjednika Hrvatskog taekwondo saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.