PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Kažu da sam snajperom pucao na Sarajevo, a nisam držao snajper u rukama u životu, neću da ratujem s Bošnjacima

Sve od sebe ćemo dati da to izbjegnemo, nećemo nasjesti na provokacije, rekao je

Aleksandar Vučić. Tanjug

N. H.

12.7.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti, a u svom obraćanju je poručio da "ne želi ratovati s Bošnjacima", te da "neće dozvoliti uvlačenje Srbije u konflikt". 

Rekao je da je nedvosmisleno jasno da se Srbija suočava s brojnim političkim izazovima za koje smatra da ih nije stvorila i da nije odgovorna. 

- Mnogi su sukob u Ukrajini pokušali da iskoriste za konačni udar na Srbiju. Samo unižena, ekonomski i politički uništena Srbija je dobrodošla. Mi smo prije 24 sata imali priliku da pratimo događaje iz Srebrenice, 29 godina od maskara. Umjesto to da bude prilika za riječi pomirenja, Srbija i njeni građani, srpski narod u cjelini, bili su izloženi neistinama, pogrdama i najdirektnijim prijetnjama - rekao je on.

Zatim je govorio o "moralnom sakaćenju Srbije", osvrnuvši se na to da ga optužuju da je Putinov potrčko, te, kako kaže, da ga lažno optužuju da želi rat i da je u Srbiji na djelu diktatura.

- Nemojte da smetnete sa uma, pogledajte kako funcionišu glavni mediji u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prištinu. Šta god ja izgovorio, bit će da sam poludio, ljutito objašnjavao i pobjesnio. Stavit će da su mi klempave uši… Ja jesam ružan čovjek, ali mi uši nisu klempave. Prikrivaju naše ekonomske ideje, to kriju, ali pričaju o velikosrpskim projektima - kazao je.

Potom se osvrnuo i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

- Baš kao što sam govorio i ranije, kao što je i Konaković potvrdio. A šta je to što mislite da implementirate? Nestanak RS? Nestanak Srbije i uvlačenje u sukob s NATO-om? A onda govorite o sličnostima devedesetih i danas, kao da neko želi da kaže da ćemo mi nekoga da napadnemo - rekao je Vučić.

- Fini ljudi su Žene u Crnom, Nenad Čanak i slični, a ja sam zlikovac? Ja 12 godina slušam kako sam nekoga ubijao snajperom oko Sarajeva, a snajper nisam držao u životu u ruci. 12 godina ih pitam zašto lažu i zašto ponavljaju jedno te isto? - dodao je Vučič.

- Evo ja otvoreno kažem, mi nećemo da ratujemo protiv vas. Nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. To je moja poruka. Sve od sebe ćemo dati da to izbjegnemo, nećemo nasjesti na provokacije - naglasio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.