ISTEK MANDATA

Inauguracija nove makedonske predsjednice trebala bi biti najkasnije do 12. maja

Siljankovska-Davkova poznata je po svom žestokom narativu

Gordana Siljanovska-Davkova. Twitter

FENA

9.5.2024

Kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova uvjerljivo je pobijedila u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, a njena inauguracija trebala bi biti održana najkasnije 12. maja, kada aktualnom predsjedniku Stevi Pendarovskom ističe mandat.

Profesionalan rad

Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova prema 29 posto za Pendarovskog, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova i prva je žena izabrana za predsjednicu Sjeverne Makedonije.

Siljankovska-Davkova poznata je po svom žestokom narativu i oporbenom stavu prema vladama u prošlosti te po svom profesionalnom radu na području prava, prenose makedonski mediji.

- Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast? - rekla je Siljanovska-Davkova novinarima nakon što je izabrana za prvu predsjednicu Sjeverne Makedonije. 

- Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost - istaknula je.

Naučni radovi

Gordana Siljankovska Davkova rođena je 11. maja 1953. u Ohridu, diplomirala je na Pravnom fakultetu i sveučilišna je profesorica. Bila je ministrica bez portfelja od 1992. do 1994. u prvoj vladi Makedonije. 

Prethodno je bila i članica Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije 1991. godine, koja je poduzela značajne korake u osamostaljenju zemlje.

Autorica je više od 200 naučnih radova iz područja ustavnog prava, te članica brojnih domaćih i međunarodnih instituta i pravnih udruga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.