DALMATINSKA MARENDA

Dalmatinska marenda u Sarajevu: Nepca oduševljena tradicionalnim okusima i vinima Srednje Dalmacije

Gastronomija je bila centralni dio događaja putem projekta "Dalmatinska marenda", pružajući uzvanicima priliku da uživaju u raznolikim delicijama

Dalmatinska marenda u Sarajevu: Nepca oduševljena tradicionalnim okusima i vinima Srednje Dalmacije. Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

17.5.2024

„Dobar dan lipi naši“ pozdravljeni smo na prekrasnom događaju koji je preuzela Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, a iza organizacije stoji direktorica Ivana Vladović, u prekrasnom hotelu Hills, pod nazivom „Dalmatinska marenda“. Srednja Dalmacija je došla pozdraviti svoje goste iz Bosne i Hercegovine i donijela im dašak Dalmacije kroz pjesmu, sliku i okus.

Projekt "Dalmatinska marenda" promovira autentičnu dalmatinsku gastronomiju, predstavljajući tradicionalne obroke specifične za srednju Dalmaciju. Pokrenut je s ciljem razvoja turističkog proizvoda usmjerenog prema održivom turizmu. Glavna svrha projekta je promocija odredišta kroz karakterističnu dalmatinsku kuhinju, s posebnim naglaskom na koncept "marende".

"Marenda", definirana kao kuhano domaće jelo pripremljeno po autentičnom receptu, poznata je kao obrok serviran između 10 i 13 sati. Osim što predstavlja gastronomsku tradiciju, "marenda" je važan element mediteranskog načina života, obuhvatajući povijest, tradiciju, arhitekturu konoba, staru dalmatinsku glazbu, običaje i nošnje. Ona simbolizira život i priče, druženje, razgovore, međusobnu podršku i dijeljenje.

- Planiramo predstaviti izvornu Dalmatinsku marendu i njezinu važnost na stranim tržištima. Budući da je Bosna i Hercegovina ključno tržište i partner u turizmu, prvu predviđenu promociju smo realizirali u Sarajevu - izjavila je direktorica Ivana Vladović.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
+4

Nakon uvodnog pozdravnog dijela direktorice, prisustvovali smo prikazu video prezentacije koja je predstavila destinaciju, Centralnu Dalmaciju. Svi smo bili impresionirani prikazima prirodnih ljepota koje regija nudi. Nakon toga, nastupilo je Kulturno umjetničko društvo "Jedinstvo", najstarije i najtrofejnije kulturno umjetničko društvo u Republici Hrvatskoj. Ove godine slavi 105 godina postojanja, a predstavili su se u starim splitskim nošnjama i starogradskim plesovima, izvodeći najpoznatije očuvane hvarske plesove i nošnje, poznate kao Forski tonci.

Gastronomija je bila centralni dio događaja putem projekta "Dalmatinska marenda", pružajući uzvanicima priliku da uživaju u raznolikim delicijama:

PREDJELA: Salata od hobotnice na dalmatinski način, slane srdele s kapulom i kvasinom, pašteta od jadranske tune, salata od šparoga i jaja, selekcija dalmatinskih ovčjih i kozjih sireva s prilozima, pečeni teleći but s dalmatinskim travama, masline (crne i zelene), sušeni pomidori, suhe smokve, bademi, domaći kruh s maslinovim uljem

GLAVNA JELA: Janjetina s bižima, pileći tingul s manistrom, sipa i bob s njokima, skuše na gradele s blitvom, domaće dalmatinske salate

DESERTI: Dalmatinska rožata, dalmatinske fritule, broštulane mendule, paradižet, bračka hrapaćuša, rafijoli.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - Avaz
+1

Dalmatinsku marendu u Sarajevu su pripremili Željko Neven Bremec, chef i predsjednik ŠKMER-a (Udruga Šefovi kuhinja i mediteranskih i europskih regija), kuhar i vlasnik konobe „Basjo“ Ante Bajso, kuhar Tomo Čagalj, slastičar Marin Vučković.

Posjetitelji su uživali u crnim i bijelim vinima Vinarije Zlatan otok s Hvara, koja su osvježila njihova nepca.

- Jako sam zadovoljna kako je događaj organiziran. Nakon nekoliko sati, gosti se i dalje ne razilaze, atmosfera je vesela, hrana je odlična, pjesma ne prestaje, što samo potvrđuje da smo došli radi toga. Ova manifestacija pokazuje snažnu povezanost između Dalmacije i Bosne i Hercegovine, gdje turizam igra ključnu ulogu u spajanju naših regija. Ove godine smo započeli sa Sarajevom, ali razgovaramo i o drugim lokacijama za buduće događaje. Dalmatinska marenda je obećavajuća, a vaša podrška nam je pokazala koliko nas volite. Nismo željeli organizirati nešto bezlično; donijeli smo vam naša srca na dlanu, što se, nadam se, osjetilo – kazala je na kraju marende direktorica Ivana Vladović.

Marendi je prisustvovao i Ivan Sabolić, ambasador Republike Hrvatske u BiH koji nije krio svoje oduševljenje:

- Na završetku uspješne manifestacije "Marenda", kako je nazvan ova gastro događaj, mogu konstatirati da je lako biti ambasador države koju nije potrebno dodatno predstavljati u Bosni i Hercegovini. Građanima BiH, Hrvatska i Srednja Dalmacija su već dobro poznate turističke destinacije, no nakon ovih prezentacija, pozivamo svakoga da otkrije i one skrivene kutke Dalmacije koje još nisu doživjeli. Organizatori su uložili značajan trud, prezentirajući na pravi način gostoprimstvo Srednje Dalmacije prema turistima iz BiH, ali i prema svim drugim krajevima Republike Hrvatske. I ja se pridružujem tom pozivu.

Posebnu atmosferu, osim KUD-a Jedinstvo, upotpunili su Katica Marinović s "pjesmama iz naftalina" i Vinko Didović na klavijaturama, zabavljajući prisutne dalmatinskim pjesmama.

Kako bi promocija bila uspješnija za uzvanike, organizatori su priredili nagradnu igru u kojoj su troje sudionika osvojili po dva noćenja za dvije osobe u jednom od hotela na Makarskoj rivijeri, u Podgori, Brelima i Baškoj Vodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.