POSJETE

Abazović ugostio Heleza: Jačanje prijateljskih odnosa, saradnje i regionalne stabilnosti

Adžić je čestitao Bosni i Hercegovini za postignuto na putu evropskih integracija

Službene posjeta. Vlada Crne Gore

E. A.

24.5.2023

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ugostio je Zukana Heleza, ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Zajednički je konstatovano da su odnosi prijateljski ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u smislu regionalne saradnje i integracije u EU.

- Navijamo za regionalnu stabilnost i podržavamo rješavanje otvorenih regionalnih pitanja, smatrajući da će njihovo zatvaranje stvoriti prostor za teme poput ekonomije, investicija, ulaganja i turizma -  naglasio je Abazović, dodajući tezu da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države.

Društveni konsenzus

Abazović je, kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore, istakao da Bosni i Hercegovini želi postizanje šireg društvenog konsenzusa o brojnim pitanjima i da u pozitivnoj atmosferi i dijalogu, bez tenzija i teških riječi iznađe rješenja koja su održiva.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je zahvalio Crnoj Gori na, kako se navodi u saopćenju, stoprocentnoj podršci kada je riječ o evropskim i euroatlantskim integracijama. Helez je tokom sastanka predložio unapređenje saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti i mogućnost korištenja vojnih poligona BiH od crnogorskih vojnika.

Regionalna stabilnost

Ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić istakao je zadovoljstvo zbog posjete delegacije Bosne i Hercegovine, ističući važnost regionalne stabilnosti i njegovanja dobre saradnje na Zapadnom Balkanu. 

Adžić je čestitao Bosni i Hercegovini za postignuto na putu evropskih integracija, dodajući da u tome imaju bezrezervnu podršku Crne Gore i da dvije države streme istom cilju, prenosi Antena M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.