NASLIJEDIO BOZANIĆA

Da li će se nadbiskup Kutleša "obračunati" s Međugorjem

Što se tiče odnosa prema Međugorju, tu će biti malih problema među vjernicima zato jer je Kutleša sljedbenik stava odnosno pape, rekao je Maštruko

Dražen Kutleša. Zeljko Hladika / PIXSELL

S. S. / RTL

18.4.2023

Nisu česta iznenađenja u Katoličkoj crkvi, ali jedno se dogodilo ovaj vikend. Nakon četvrt stoljeća Josip Bozanić više neće vladati Katoličkom crkvom u Hrvatskoj. Kraj je jedne ere, Bozanić ide u penziju, novi je nadbiskup Dražen Kutleša. A on slovi kao čovjek blizak papi Franji i njegovom putu reforme. Poznato je da je svojevremeno napisao knjigu u kojoj propituje istinitost Gospinih ukazanja u Međugorju pa sada neki tumače da bi se nadbiskup rodom iz Hercegovine mogao obračunati s hercegovačkim svetištem. Kakve promjene čekaju Crkvu, ako ikakve?

Je li stiglo vrijeme za rekonstrukciju Crkve? Nakon odlaska Josipa Bozanića s čela zagrebačke nadbiskupije svi se pitaju koji su planovi nasljednika Dražena Kutleše?

Savremenija politika

- Sasvim je sigurno da ćemo imati jednu savremeniju politiku, ali bez većih promjena, barem u početku - kazao je bivši ambasador Hrvatske u Vatikanu Ivica Maštruko za RTL.

Veliku pažnju izazvao je 2020. kada je na misi u Solinu propovijedao o Hrvatima koji se hvale kako poštuju porodicu, ali se ne ponašaju tako. Lani je zamjerio i cirkus Božića: Orašar je super lik, ali ne može zamijeniti jaslice - rekao je tada. S besprijekornom biografijom, slovi za papinog čovjeka.

- Vatikan je ponovno ignorisao svećenike u zagrebačkoj nadbiskupiji. Oni po drugi puta dobivaju čovjeka izvana, kao da u biskupiji u Zagrebu nema kvalitetnog kadra, a ima ih - istaknuo je teolog Dalibor Milas.

O Međugorju

Zanimljivo je da je pripremio monografiju Ogledalo pravde o ukazanjima i porukama u Međugorju, po nalogu tadašnjeg mostarskog biskupa Ratka Perića. On u zaključku piše da ne rade u skladu s crkvenim stavom oni propovjednici koji s oltara, o tim fenomenima govore kao o priznatim autentičnim ukazanjima.

- Što se tiče odnosa prema Međugorju, tu će biti malih problema među vjernicima zato jer je Kutleša sljedbenik stava Svetog Oca, odnosno pape, a to je da u Međugorju nije bilo ukazanja - rekao je Maštruko.

Pred njim je nešto jednostavniji zadatak nego što ga je imao Bozanić. Jer on je zamijenio omiljenog kardinala Franju Kuharića.

- To je bio Bozanićev problem zapravo, to što se nije htio nikom zamjerati. Mislim da se jedan katolički biskup treba znati zamjeriti čak i vlastitim katolicima jer neke stvari koje radimo u Hrvatskoj definitivno nisu dobre - zaključio je Milas.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.