PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Spremni smo da prihvatimo sporazum o Kosovu

Tek poslije toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije, naveo je Vučić

Vučić: Otvorena i ozbiljna diskusija. Screenshot / RTS

E. Ć.

20.1.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima, te naveo "kako je krajnje vrijeme da se formira Zajednica srpskih općina (ZSO).

Vučić je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima rekao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.


Zamrznuti konflikt nije rješenje

- Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rješenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost cijelog zapadnog Balkana - izjavio je Vučić.

On je dodao "kako je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne se ne bi usaglasili sa današnjim planom".

- Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Njemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilažnju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i smatramo da je krajnje vrijeme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana prije deset godina i to je pitanje hitnosti, jer tek poslije toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije - rekao je Vučić.

Prijedlog nije javan 

Predsjednik Srbije je rekao da će u narednim danima i sedmicama obaviti konsultacije sa članovima Vlade i Skupštine Srbije i svih značajnih društvenih grupa o predloženom sporazumu o Kosovu.

- Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, ali ne mogu da govorim o tome, jer prijedlog nije javan - istakao je Vučić.

Inače, Vučić se danas sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Escobar), savjetnicima za vanjsku i sigurnosnu politiku Francuske i kancelara Njemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, te diplomatskim savjetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Oni su u Beograd stigli iz Prištine gdje su ranije danas razgovarali sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.