ANŽEJ FRANGEŠ

Ambasador Slovenije u Bugarskoj imenovan za izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenske vlade, navodi se da je Frangeš angažovan u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije od 2003. godine.

Anžej Frangeš, novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Slovenije. AGENCIJE

S. S.

31.8.2022

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon objavila je jučer da je ta zemlja imenovala Anžeja Frangeša za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan te da je o tome obavijestila specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Escobar).

- Obavijestila sam zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijela Eskobara o imenovanju našeg predstavnika za region Zapadnog Balkana. Radujem se saradnji sa vama - navela je Fajon, a objavilo na Twitteru slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Radio u Srbiji i na Kosovu

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenske vlade, navodi se da je Frangeš angažovan u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije od 2003. godine.

Potom je od 2005. do 2009. godine radio je u ambasadi Slovenije u Beogradu, gdje je bio zadužen za bilateralnu saradnju Slovenije i Srbije i pratio je pitanje Kosova.

Zatim je 2011. godine upućen u misiju Eulex-a na Kosovu. Naredne tri godine, obavljao je funkciju regionalnog oficira za vezu između Srbije i Kosova, a između 2014. i 2016. bio je u sastavu Delegacije EU-a u Beogradu, fokusiran na dijalog Srbije i Kosova.

Turbulentna regija

Obavljao je i dužnost savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova, a od 2018. je ambasador Slovenije u Bugarskoj.

Specijalne izaslanika za Zapadni Balkan ranije su imenovali Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, čiji je cilj stabilizirati turbulentnu regiju, naročito nakon ruske invazije na Ukrajinu od kraja februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.