SLOVENIJA

Fajon: Međunarodna zajednica mora hitno reagovati na izraelske napade u Gazi

Fajon je u Ljubljani održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom koji boravi u posjeti Sloveniji

Tanja Fajon. Anadolija

Anadolija

30.8.2024

Potpredsjednica Vlade Slovenije i ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon istakla je da međunarodna zajednica mora hitno reagovati na izraelske napade u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Sastanak sa ministrom vanjskih poslova

Fajon je u Ljubljani održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom koji boravi u posjeti Sloveniji.

Šefica slovenske diplomatije je na konferenciji za novinare izjavila da je sa turskim kolegom razgovarala o mnogim važnim pitanjima, uključujući bilateralne odnose, rat Rusije i Ukrajine i rat u Gazi.

Istakla je na samom početku da Slovenija snažno podržava proširenje Evropske unije (EU).

- Složili smo se da je potrebno da se intenzivira proširenje EU-a i u tom kontekstu da se provode potrebne aktivnosti i u zemljama regije Zapadnog Balkana - rekla je Fajon.

Potom se dotakla dešavanja u Pojasu Gaze, napominjući da je potrebno hitno djelovati i zaustaviti sukobe u palestinskoj enklavi.

- Međunarodna zajednica mora hitno reagovati na izraelske napade u Gazi, posebno one na humanitarne konvoje. Potreban je snažan odgovor međunarodne zajednice i stoga pozivamo na hitno postizanje prekida vatre - kazala je Fajon.

Poručila je da se Slovenija snažno zalaže za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine

- Neophodno je dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine, Slovenija se snažno zalaže za prekid vatre u Gazi i priznanje Palestine od strane drugih država kao i sigurnost Izraela - istakla je Fajon.

Naglasila je da Slovenija provodi aktivnosti kako bi se postigao održiv mir u Gazi.

- Također osuđujemo svaku vojnu operaciju i nasilje u Gazi i na Zapadnoj obali. Osim toga, podržavamo da se uvedu sankcije izraelskim liderima koji krše međunarodno pravo i potrebno je da humanitarna pomoć bude hitno dostavljena ljudima u Gazi - kazala je Fajon.

Na kraju je još naglasila da Slovenija želi da što prije prestane rat i u Ukrajini.

- Vidimo da raste broj civilnih žrtava od oktobra prošle godine, uništava se infrastruktura i nuklearna postrojenja su izložena riziku i sve ovo zajedno predstavlja prijetnju cijeloj međunarodnoj zajednici. Stoga je na sljedećem mirovnom samitu potreban širi konsenzus za postizanje dogovora ali obje strane moraju biti za pregovaračkim stolom - rekla je slovenska ministrica vanjskih i evropskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.