NIZOZEMSKA

Ratko Mladić u smrtnoj opasnosti, ne može zaustaviti unutrašnje krvarenje

Konačna presuda za zločine bit će izrečena naredne godine, uprkos teškom zdravstvenom stanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske

Mladić: Loše zdravstveno stanje. Arhiv

Avaz.ba

9.6.2020

Ratni zločinac Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, životno je ugrožen. Stanje mu se naglo pogoršalo poslije operacije debelog crijeva prije dva mjeseca, a porodica tvrdi da i dalje ima unutrašnje krvarenje.

Konačna presuda za zločine bit će izrečena naredne godine, uprkos teškom zdravstvenom stanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Brojne zdravstvene komplikacije

Njegov sin Darko Mladić tvrdi da su mu se poslije operacije debelog crijeva, kada mu je odstranjen i dio, pojavile brojne zdravstvene komplikacije, što u Hagu ignorišu. 

Prema posljednjim informacijama Mladić je prema svim parametrima loše, a srpski ljekari upućeni u njegovo liječenje procijenili su da treba biti prebačen u bolnicu. 

Mladić: Loše zdravstveno stanje. Arhiv

Predsjednik Međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) juče je pred Vijećom sigurnosti UN-a u Njujorku najavio da će procesi optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončani u prvom dijelu 2021. godine, uključujući Mladića.

Zločinca Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Polugodišnji izvještaj o radu

Podnoseći polugodišnji izvještaj o radu sudskog mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala, sudija Ađijus istakao je da je do odlaganja došlo zbog pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.