RAZGOVOR

Reditelj Kokan Mladenović za "Avaz": Slaviti Sidrana znači slaviti umjetnost

Treba pobijediti okolnosti koje nam ne daju da stanemo na noge. Sidran nam je darivao svoja sećanja, poneku neispričanu priču i tajnu

Mladenović: Živjeti sretnije i rasterećenije živote. Josip Regović / Pixsell

Nerma Ajnadžić

jučer

Srbijanski reditelj Kokan Mladenović u Splitu priprema predstavu, ali je, uprkos brojnim obavezama, govorio za "Dnevni avaz" prvenstveno o Abdulahu Sidranu, bh. velikanu koji je preminuo u martu ove godine. 

Povodom njegove godišnjice rođenja, u Sarajevu će se od 30. septembra do 2. oktobra održati prvi festival kulture "Sidranovi dani", na kojima će učestvovati i Mladenović.

Slavljen i cijenjen

- Grad čine ljudi, a Abdulah Sidran je svakako jedna od nezaobilaznih ličnosti kada se govori o duhu Sarajeva. Slaviti Sidrana znači slaviti umjetnost, otvorenost, šarm i jednu veoma rijetku i specifičnu vrstu duhovitosti, sposobnu da u trenutku odreaguje vrhunskom dosjetkom, šalom, autentičnom mišlju. Sidran je, s umjetničkim autoritetom koji je imao, slavljen i cijenjen mnogo dalje i šire od svog grada, bio je svojevrsni ambasador njegovog duha, reprezent njegovih specifičnosti i zanimljivosti, čovjek kojeg je bilo lako zavoljeti. Kao i Sarajevo, uostalom - kazao nam je Mladenović.

O saradnji sa Sidranom ima samo riječi hvale, a na naše pitanje kako se osjećao dok ga je Sidran "nadgledao“, Mladenović je odgovorio:

- To što je veliki meštar Sidran prisustvovao probama predstave "Sjećaš li se Doli Bel“ i darivao nam svoja sjećanja, poneku neispričanu priču i tajnu, davalo nam je veliki vjetar u leđa. Kao i svaki pravi umjetnik, bio je svjestan da njegov roman prolazi ozbiljan proces tranzicije i da se metafore od literarnih pretvaraju u scenske, ali nijednog trenutka nije imao sumnju u kvalitet buduće predstave. 

Ta predstava, jedna od najdražih u mom životu, svojevrsni je omaž njemu i njegovom kompletnom opusu. Kroz nju se prožimaju ne samo rečenice iz romana „Sjećaš li se Doli Bel“ već i Sidranova poezija, dnevnički zapisi, anegdote, rečenice iz drugih scenarija. Uz tu predstavu, Sidran nastavlja da živi i priča svoje priče i kada više nije fizički s nama.

Žestok i hrabar

Uskoro će Mladenović raditi još jednu predstavu u Kamernom teatru 55, i to prema knjizi "Blank“ glumca Feđe Štukana.

- Feđin roman je jedna od najiskrenijih knjiga koje sam ikada pročitao. U njemu nema nasilnog uljepšavanja sebe, okoline, države, zajednice. Sumirajući svoju predratnu, ratnu i poratnu istoriju, praćenu nevjerovatnim obratima i događajima, on ispisuje jedan manifest pobjeđivanja, kako sebe tako i društva i svih onih okolnosti koje nam, na ovim prostorima, ne daju da se iznova uspravimo na noge i živimo neke sretnije i rasterećenije živote. 

Vjerujem da će naša buduća predstava, u Kamernom teatru 55, koji me asocira isključivo na radost stvaranja, biti podjednako žestoka i hrabra kao i sam roman - zaključio je Mladenović.

Ljubav na prvi pogled

Sarajevo i Mladenović zavoljeli su se na prvi pogled, kako je sam rekao.

- Moju ljubav prema Sarajevu, prije svega, definiše ljubav prema ljudima koji u njemu žive, koji, bez obzira na sve proživljene strahote, baštine vedrinu, duhovitost i optimizam. 

U Sarajevu su nastale neke od mojih najdragocjenijih predstava, a nastale su u saradnji s talentovanim i otvorenim ljudima koji vole da se igraju pozorišta, da u toj igri nalaze uživanje i smisao i koji znaju da od procesa pravljenja predstave naprave praznik mašte - naglasio je Mladenović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.