KULTURA

Zavičajni muzej Goražde dio Evropske noći istraživača

Kustos Zavičajnog muzeja Admir Džemidžić napominje da je riječ o projektu koji promoviše nauku

Zavičajni muzej Goražde. Fena

FENA

jučer

Zavičajni muzej Goražde danas je dio Evropske noći istraživača u Bosni i Hercegovini 2024., a tim povodom priređeni su različiti sadržaji za djecu ali i odrasle.

Kustos Zavičajnog muzeja Admir Džemidžić napominje da je riječ o projektu koji promoviše nauku, njeguje inovacije i podržava naredne generacije istraživača.

- Zavičajni muzej Goražde nakon duže pauze ponovo je dio Evropske noći istraživača. Riječ je o manifestcaiji koja slavi nauku, kulturu i ostalo što je bitno za razvoj djece, ali i odrasle. Danas smo između ostalih ugostili mališane iz vrtića koji su došli da nauče nešto novo. Prezentovali smo im postavke iz muzeja te priredili interaktivnu radionicu kroz koju su nastojali prikazati ono što ih čini sretnim u životu i smjestiti to u "balon veselja" kako bi ga poslali u svijet - pojasnio je Džemidžić.

Uz mališane, u Zavičajnom muzeju Goražde priređen je i kviz za učenike srednjih škola kao i radionice za odrasle.

Evropska noć istraživača je paneuropski događaj koji podržava Evropska unija i dio je programa "Horizon Evropa", ključnog programa Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija.

Pored Goražda, projekat se kroz različite programe realizuje i u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Mostaru, Neumu, Travniku, Trebinju i Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.