MATICA HRVATSKA

Predstavljena knjiga "Fra Jozo Garić, banjalučki biskup", autora fra Velimira Valjana

Naglasio je da su do sada održane svečane akademije i izložbe u čast biskupa Garića

S predstavljanja knjige. Fena

FENA

prije 2 dana

Knjiga "Fra Jozo Garić, banjalučki biskup", autora fra Velimira Valjana, koji je ovim djelom, na poticaj lokalne župe, udruge "Volim Vitez" i Matice hrvatske, priredio trajni spomen na navedenog crkvenog velikodostojnika, održana je u župnoj crkvi svetoga Juraja u Vitezu.

Uime nakladnika Matice hrvatske Vitez obratio se Jakov Križanović koji je naglasio kako je projektom "Baština bosanskog franjevca i biskupa fra Joze Garića", pokrenutim prije pet godina, u potpunosti afirmiran lik i djelo ovog jedinog biskupa porijeklom iz općine Vitez

Također, naglasio je da su do sada održane svečane akademije i izložbe u čast biskupa Garića, a udruga "Volim Vitez" dala je izraditi i spomen bistu biskupa Garića.

Ovo djelo akademskog kipara Adnana Jasike dar je Udruge i Matice hrvatske župnom uredu, te će ubuduće krasiti župni stan u Vitezu, priopćeno je iz Matice hrvatske Vitez.

"Ova knjiga dolazi kao kruna našeg rada, stoga posebno hvala našim fratrima na nesebičnom zalaganju u ovom projektu jer knjiga ostaje trajno za sva buduća izučavanja i znanstveno-istraživački rad na temu biskupa Garića", kazao je Križanović i dodao kako je nakladnik odlučio da sav prihod od prodanih knjiga bude usmjeren za crkvu sv. Blaža u Topali koja je u izgradnji.

Govoreći o samoj knjizi, recenzent Stjepan Alilović kazao je kako je biskup Garić najglasovitija osoba ove župe, a vrlo vjerojatno i općine Vitez.

"Biti biskup znači apostolsku službu crkvi i narodu. Nažalost njegovo ime i povijesna uloga dugo vremena ostala je u sjeni zbog različitih razloga. U ovo vrijeme, kada se prisjećamo 78. obljetnice njegove smrti ova spomenica i spomen bista neka bude trajan prilog očuvanju sjećanja na još uvijek jedinog biskupa rodom iz župe Vitez", kazao je Alilović.

O knjizi i o biskupu Gariću govorio je viteški novinar i publicist Zvonimir Čilić, a osobito je istaknuo važan angažman mladih u ovom projektu, čiji je doprinos bio ključan za sve aktivnosti.

Autor fra Velimir Valjan istaknuo je kako uz afirmaciju velikog čovjeka i crkvenog dužnosnika ovom knjigom želi učiniti Vitežane ponosnima.

Po okončanju promocije nazočni su mogli pogledati izložbu fotografiju iz života biskupa Garića, a u glazbenom dijelu večeri nastupio je viteški župni zbor, te glazbeni sastav fratara iz Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.