40 GODINA KARIJERE

Novi uspjeh prof. Emira Nuhanovića: Treći nastup sa "Oltenia Philharmonic" orkestrom

Ova čast dodatno potvrđuje njegov izvanredan talenat i uspješan rad na međunarodnoj muzičkoj sceni

Bh. dirigent i kompozitor Emir Nuhanović. Facebook

Dž. V.

jučer

Bosanskohercegovački dirigent i kompozitor, prof. Emir Nuhanović, po treći put u nepunoj godini diriguje "Oltenia Philharmonic" orkestrom, i to 18. oktobra 2024. godine. Ova čast dodatno potvrđuje njegov izvanredan talenat i uspješan rad na međunarodnoj muzičkoj sceni.

-Ja sam jako okupiran organizacijom gostovanja Bugarske Državne opere i baleta iz Stare Zagore sa Mozartovim "Requiemom", tako da sam i zaboravio da je ove godine 40 godina od kako sam završio muzičku akademiju i zvanično počeo svoju umjetničku karijeru.

Međutim moji prijatelji i kolege iz "Oltenia Philharmonic" orkestra to nisu zaboravili i zamolili me da dirigujem jednim za njih važnim koncertom, sa izvrsnim solistom Liviu Prunaru, dugogodišnjim koncert majstorom "Royal Concertgebouw" orchestra iz Amsterdama. Studirao je Menuhin Music Academy u Švicarskoj i kod proslavljene Doroti Dilej (Dorothy DeLay) na Đulijardu (Juilliard) u New York-u, najprestižnijem muzičkom učilištu u Sjedinjenim Američkim Državama. Pored mnogih nagrada koje je dobio tokom svoje bogate karijere spomenuo bih dvije nagrade na "Queen Elisabeth Competition" i "Prvu nagradu publike". On će na ovom koncertu svirati jedan od najljepših i najpopularnijih koncerata za violinu i orkestar Mendelssonov koncert u e-molu.

Na repertoaru će se naći i Elgarova Serenada za gudače u e-molu i jedno jako zahtjevno djelo Prva simfonija u g-molu Petra iljiča Čajkovskog (P.I.Tchaikovsky)

- Dobar odnos sa orkestrom, ali i zahtjevnom publikom, otvorili su mi vrata "Oltenia Philharmonic" orkestra i mislim da će ova suradnja da se nastavi, a posebno bih se radovao da ovaj orkestar predstavim i u Sarajevu, na čemu intenzivno radim. Sarajevo ima publiku koja voli klasičnu muziku i koja zna prepoznati kvalitetne soliste, dirigente i ansamble. A muzika je siguran put za zbližavanje ljudi, gradova i država i siguran put da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati dio Evropske unije i dio velike muzičke porodice evropskih zemalja - rekao je Nuhanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.