PREDSTAVIO RADOVE

Otvorena izložba bh. umjetnika Amera Hadžića u jednom od najeminentnijih bečkih hotela

Ovo je druga po redu umjetnikova izložba koja je predstavljena u art-hotelima ove godine

Hadžić: Predstavio svoja djela. Fena

FENA

14.8.2024

U novootvorenom hotelu Anantara, smještenom u ikoničnoj zgradi bečke palače Hansen predstavljeni su radovi bosanskohercegovačkog vizualnog umjetnika Amera Hadžića.

Svjetski poznati lanac hotela posjetiteljima otvara vrata u neo-renesansnom luksuznom zdanju, unutar kojeg umjetnost i arhitektura žive u potpunom skladu. Zgrada koja je djelo poznatog bečkog arhitekte Barona Theophil Edvard von Hansen, već dugi niz godina služi kao dom vodećim brandovima hotelijerstva, a uz poznati hotelski spa, gostima pruža i pogodnosti kuhinje nagrađene Michelin zvijezdom.

Hadžić je prvi umjetnik iz Bosne i Hercegovine čiji su radovi uvršteni u bogatu izlagačku kolekciju te ustanove, a izložba se može pogledati u hotelskom lobiju.

Ovo je druga po redu umjetnikova izložba koja je predstavljena u art-hotelima ove godine, te se direktno veže za njegovu saradnju sa menadžerskom kućom Split Art, u sklopu koje je najavljeno još nekoliko predstavljanja u glavnom gradu Austrije.

Publika ima priliku da uživa u autorovim nadrealnim prikazima koji ilustruju spoj sarajevskih arhaičnih ulica i sokaka sa savremenim oblicima street i pop art-a. Umjetnik je poznat po spajanju navedenih smjerova u nostalgičnim i sarkastičnim prikazima koji kometarišu suludost našeg vremena.

Amer Hadžić je vizualni umjetnik koji živi i radi u Sarajevu, a svoj rad do sada je predstavio na preko 200 samostalnih i grupnih izložbi širom svijeta. Pored svoje umjetničke karijere direktor je i Arka Art andEducation centra u Sarajevu, te je uposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kroz svoju bogatu izlagačku karijeru dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Izložba u Anantara Palais Hansen otvorena je do 9. septembra, saopćeno je iz Arka Art Centra Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.