KOMENTAR DANA

Nema više izgovora

Stručnjaci po ko zna koji put apeliraju da izazove pred kojima se nalazimo shvatimo ozbiljno, jer BiH je na prekretnici

Ili ćemo se dogovoriti ili ćemo ponovo brojati žrtve. Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

prije 7 sati 29 minuta

Lokalne izbore u BiH dočekali smo osluškujući strašne vijesti iz Donje Jablanice, Buturović Polja, Fojnice i drugih gradova i sela u dijelu države koji se našao na udaru intenzivnih padavina, bujica, poplava i klizišta.

Cijelu BiH i region već nekoliko dana potresaju snimci, fotografije i izvještaji iz popljavljenih, porušenih i s lica zemlje zbrisanih prostora. Potvrđuju to i rezultati humanitarnih akcija, ali i mobilizacija spasilaca - obučenih i onih koji to nisu - svi su pohrlili prema Donjoj Jablanici, ili čekaju poziv da pomognu.

Neke od stranaka odmah nakon kataklizme obustavile su kampanju, pobjednici izbora, tamo gdje ih ima, nisu slavili, ne računajući sramotne izuzetke. Crni oktobar u BiH podsjetio je na pitanja koja godinama ostaju bez odgovora, probleme o kojima se tokom kampanje nije mnogo govorilo, a na koje godinama ukazuju svi oni što osluškuju bilo prirode i shvataju koliko je, s pravom, ljuta na sve nas. Stručnjaci po ko zna koji put apeliraju da izazove pred kojima se nalazimo shvatimo ozbiljno, jer BiH je na prekretnici - ili ćemo se početi mijenjati ili ćemo ponovo brojati žrtve.

Građani su birali, a nove i/ili stare vlasti, od lokalnog do državnog nivoa, konačno trebaju početi raditi svoj posao. Posjete poplavljenim područjima i uništenim naseljima, izjave pred kamerama ili distribucija humanitarne pomoći nisu dovoljni, od vlasti se očekuje da učine sve da se ovakve katastrofe ne dešavaju, jer izgovore kako smo imali intenzivne padavine slušamo već godinama. Da, to znamo već nekoliko decenija, ali posljedicama klimatskih promjena i vremenskim fenomenima potrebno se prilagođavati. Rijeke se konačno moraju početi poštovati i prestati skrnaviti nelegalnom gradnjom, centralama i otpadom, a šume štititi i obnavljati. I to bi, za početak, bilo dovoljno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.