KOMENTAR DANA

U OBI po šljemove

Nije više ni vijest da su se u Sarajevu desili pucnjava ili ubistvo, vijest je samo nova pucnjava, novo ubistvo

S mjesta pucnjave u Hrasnom. Avaz

Miralem  Aščić

prije 5 sati 19 minuta

Gori na Bliskom istoku, ali gori i u Sarajevu. I to bukvalno. Nova pucnjava, i to usred bijela dana, desila se u petak. Pukom srećom, niko nije povrijeđen. Auta i zgrade izrešetani... K'o Divlji zapad, puca ko i kada stigne.

Ovoga puta poprište je bilo naselje Hrasno. Deset metara od tržnog centra, među zgradama, u gusto naseljenom mjestu. Ispaljeno je više od 15 metaka?!

A napadači, kada ih nađu, ako ih nađu, bit će poznati policiji. I nije više šala. Sarajevo je, bez pretjerivanja, postalo više nego nesigurno za život. Od pucnjava do ubistava. Nižu se naslovi "Žena zaklana...“, "Nova pucnjava...“, "Nova pljačka...“, "Zapaljeno vozilo...“, "Pretučen maloljetnik... "Tučnjava navijača...“.

Nije više ni vijest da su se u Sarajevu desili pucnjava ili ubistvo, vijest je samo nova pucnjava, novo ubistvo. A nadležni nas uvjeravaju u suprotno. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, s Admirom Katicom na čelu, kako reče, "pristupa taktičko-metodološki“.

Ni sam Katica, a ni policija kojom rukovodi Fatmir Hajdarević ne znaju kakav je to pristup. Dok oni pristupaju, kriminalci djeluju. Djeluju i pucaju. I to s fantomkama na glavama.

I dok se po gradu puca, Katica se hvali transporterima. Bit će javnosti predstavljeni u ponedjeljak. A nikome nije jasno što će im transporteri, kao što nije jasno ni što će im helikopter. Mogu li se transporterom naći kriminalci i ubice?

Naravno da ne mogu. U MUP-u KS nikako da shvate da im treba policajaca i stručnog osoblja, a ne poltrona i kancelarijskih istražitelja.

Dok oni sjede, a Katica troši milione maraka na tešku mehanizaciju, građani Sarajeva, kako je počelo, ići će u OBI po šljemove. Nije naodmet kupiti ni pancir. Jer nikada ne znate hoće li vas u Sarajevu dok šetate pogoditi metak. Vrag je davno odnio šalu!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.