KOMENTAR DANA

Borba SAD za BiH

Džons najavio suprotstavljanje utjecajima iz Rusije i Kine, realnim silama svijeta, a ne da ustukne pred Dodikom ili čak Izetbegovićem

SAD: Dokazani prijatelj BiH. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 4 dana

Zašto nismo već dio evropske porodice zvane Evropska unija? Zašto kaskamo za skoro svim zemljama regiona na tom putu, a jedno vrijeme su nas domaći političari okarakterizirali kao "šampione“?

Odgovor je jedan - to bi značilo dovesti u red institucije, odnosno vrlo transparentno bi radile, što bi smanjilo ako ne i gotovo ukinulo mogućnosti za kriminalna djela, korupciju i vođenje onom parolom "ruka ruku mije“.

Ne odgovara im, skoro nikome na našoj političkoj sceni. Neki su primorani, ne bi li dobili priliku da učine nešto za građane, da čine usluge drugima, jačima. Drugi samo to i znaju. Ima i onih trećih koji se ne bave time, realno. No, koliko su takvi popularni u našem društvu?

E, zato pojedini hoće da "razapnu strance“, kako ih nazivaju, kada upru prstom u (ne)djelo, stranku ili političara. Zato prozivaju još aktuelnog američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) jer ne dozvoljava Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima da šire laži i uništavaju Bosnu i Hercegovinu iznutra. Ma, nije samo Dodik.

Sjetite se kako je vrla i časna stranka Bošnjaka SDA reagirala kada je Amerika uvrstila Osmana Mehmedagića Osmicu na crnu listu, kako su napali Ambasadu SAD, s Marfijem na čelu. Jer, je l', nije im se svidjelo što su dirnuli u bliskog podanika Bakira Izetbegovića. Koprcali su se i kada je Ambasada jasno i glasno optužila SDA da pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji.

A, jesmo naivni. Pa ko ne bi branio ono od čega živi?

S druge strane, Dodik i dodikovci Marfija nazivaju nepoželjnim i tvrde da on ne zastupa Sjedinjene Američke Države, odnosno da radi po svom.

Vjerujem da se raduju njegovom odlasku nakon isteka mandata. No, kako li će se obračunavati s novim ambasadorom kojeg je predložio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), Daglasom D. Džonsom (Douglas D. Jones)? Nije još ni došao u BiH (iako je ranije već bio, pa čak i govori naš jezik), jasno je poručio da neće dozvoliti da BiH rastrgaju i da će pri tome koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju kako bi pomogao u ostvarenju želja građana BiH da ta država bude stabilna i napredna, u porodici euroatlantski integriranih država. Najavio je i suprotstavljanje malignim i destabilizirajućim utjecajima iz Rusije i Kine, realnim silama svijeta, a ne da ustukne pred Dodikom ili čak Izetbegovićem, petim, desetim.

Oni su prijatelji građana Bosne i Hercegovine, ne političara. I ambasadori češće učine više za našu domovinu nego mi sami.

Zna Džons gdje dolazi, vrlo dobro zna. I znat će kako nastaviti raditi u interesu, prije svega, SAD, ali i građana ove zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.