LIČNOST DANA

Leon Maršan: Heroj nacije

Kao nekada Majkl Felps, daleko iza sebe ostavio konkurenciju

Maršan: Tri medalje u Parizu. AP

2.8.2024

Olimpijske igre, spektakl kakav jesu, donijele su već mnogo iznenađenja, senzacija i historijskih rezultata. Međutim, čovjek koji je opravdao sva očekivanja i postao heroj cijele Francuske sigurno je Leon Maršan (Marchand).

Dvadesetdvogodišnja zvijezda iz Tuluza rođena je u porodici plivača, pa je bilo i očekivati da će i on postati jedan. Ipak, ovome se niko nije nadao. U krcatoj "Defans areni", 17.000 ljudi je imalo priliku gledati historiju. Maršan, kao nekada legendarni Amerikanac Majkl Felps (Michael Phelps), osvojio je dva zlata u razmaku manjem od dva sata.

Prvo je u trci na 200 metara delfin pobijedio svjetskog rekordera i olimpijskog prvaka Krištofa Milana, a tom prilikom mu je oborio i olimpijski rekord.

Tu se Leon nije zaustavio, pa je na utrci 200 metara prsno osvojio novo zlato, također postavši olimpijski rekorder, te je te dvije medalje dodao ranije osvojenom zlatu u disciplini 400 metara mješovito.

Maršan je vrlo brzo postao heroj nacije, što i nije iznenađenje kad se uzme u obzir šta je sve postigao na Igrama pred domaćom publikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.