KOMENTAR DANA

Ljudi umiru, vlast pleše

U Sarajevu više nije vijest da se desila pucnjava, nije ni vijest da je neko ubijen, to je svakodnevica

Nakon pucnjave na Vilsonovom šetalištu. Avaz

Miralem  Aščić

12.6.2024

U Sarajevu više nije vijest da se desila pucnjava. Nije ni vijest da je neko ubijen, upucan, da je zapaljeno vozilo, da su vršnjaci pretukli kolegu u školi, izboli ga, da je opljačkana trgovina, pumpa...

To je postala sarajevska svakodnevica. Pucaj, pljačkaj, ubijaj, a Vlada KS, ministar policije, mjesecima isto, kao papige, tvrde - sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Gdje, kako, u kojem gradu žive. Možda premijer Nihad Uk, kojeg opravdano zovu Muk, ili resorni ministar Admir Katica misle na Meksiko Siti. Jer Sarajevo prednjači u broju pucnjava, ubistava, saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama u regionu.

Da li se još iko sjeća 19-godišnjeg Farisa Pendeka. Da, sjećaju se porodica, školski drugovi, novinari. Brutalno je ubijen. I šta je tada Vlada KS poduzela, šta je najavio ministar Katica, osim što je istragu proglasio tajnom. Šta je, evo, sada uradila Vlada KS. U sedam dana dvije pucnjave, jedna usred bijela dana na poznatom sarajevskom šetalištu! Niti konferencije za medije. Niti saopćenja.

Ministar Katica, i kada se oglasi, bolje bi mu bilo da je šutio, jer izjave "moramo brže reagirati" u situaciji kada je objavljeno da je u Anela Kršu ispaljeno 16 metaka vrijeđaju zdrav razum.

I tako je godinama. Katica je ministar već dva mandata, osam godina je na čelu MUP-a, sigurnost je sve gora i gora. Alarm je davno upaljen. Uprava policije skoro pa i obezglavljena. Komesar Fatmir Hajdarević se ukaže samo kada ga mediji prozovu da je "nevidljiv". Dođe na konferenciju, stavi kapu, naštima se i ode.

I tako sve ukrug. Mjesecima, sve je isto, samo Vahidina Ćosića nema. U Sarajevu puca ko stigne i kada stigne, a dokaz je brutalno ubistvo Krše.

I, evo, svi opet šute. Reći će - to je lokalni obračun. To su neki sitni mešetari, kriminalci.

I tako vozovi prolaze, sigurnost je sve gora, a vlast itekako usporena, uspavana, netransparentna, zatvorena. Brinu se o tramvajima, vozaju njima i poručuju građanima da ne šetaju navečer.

Čekamo samo novu pucnjavu, novo ubistvo. Do tada će Katica objavljivati Facebook statuse, Uk plesati na balu. Za malog čovjeka nikoga nije briga.

I da, zabrinjavajuće je da se nije oglasila Benjamina Karić, vrla gradonačelnica Sarajeva. Pošto se miješa u sve i svašta, ovoga puta je prespavala dan. Ili nije pročitala da je ubijen muškarac na Vilsonovom šetalištu. Ili da, ona ne šeta, ona pleše.

Zvuči nekome smiješno, ali je u ovom gradu već davno bilo 5 do 12.

U blještavilu fine gradske raje ne vide dalje od nosa!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.