LIČNOST DANA

Kristijan Šmit: Tiha voda…

Visoki predstavnik u BiH nametnuo se kao jedna od ključnih prepreka neredu

Avaz

Alen Bajramovic

31.5.2024

Iako ga od početka prate uvrede, osporavanja i negiranja gubitničkih politika, koje su svojevremeno organizirale i proteste pod njegovim prozorom, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo se kao jedna od ključnih prepreka neredu i neustavnom djelovanju u BiH. S diplomatskim osmijehom i poslovičnom njemačkom pedantnošću i upornošću, Šmit je izgradio autoritet u državi u kojoj i oni koji ga ne priznaju i smatraju ga turistom poštuju odluke koje donosi. A pokazao je da neće “spavati” i da će odluke donositi svaki put kad domaće institucije zakažu.

Strpljivo je, po ko zna koji put, onima koji to dobro znaju, objasnio da disolucija Bosne i Hercegovine nije moguća, upozorio Milorada Dodika da će u slučaju blokade institucija BiH doći do posljedica koje mu se neće svidjeti, a na prijetnje “mirnim razdruživanjem” strpljivo odgovorio da entiteti imaju pravo na postojanje, ali samo u okviru Dejtonskog sporazuma, da pasoše RS niko izvan BiH ne bi priznao, te da RS postoji samo u okviru BiH.

Istovremeno, nakon niza žestokih reakcija u vezi s izborom sudije Ustavnog suda BiH iz FBiH, OHR je pozdravio odluku Predstavničkog doma PFBiH, te naglasio da su sada na redu vlasti RS da ispune obavezu izbora sudija iz ovog entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.