KOMENTAR DANA

Koliko bombi je dosta

U novom zlu, a čovjek ni u 21. stoljeću, čini se, nizašta drugo nije ni sposoban, ohrabruje sve jači glas razuma koji poziva na mir

U napadima izvedenim u protekla 23 dana ubijeno je više od 8.000 Palestinaca. Anadolija

Alen Bajramovic

30.10.2023

Dok se civili u Gazi očajnički tuku za vreću brašna, koriste morsku vodu kako bi se spasili od žeđi, a operativni zahvati u bolnicama koje još imaju goriva izvode bez anestezije, izraelska vojska ne samo da nastavlja već i pojačava nemilosrdne napade na palestinsku enklavu pod opsadom.

Iz izvještaja zdravstvenih institucija i međunarodnih organizacija već danima je jasno da cijenu Hamasovog terorističkog napada na jug Izraela 7. oktobra plaćaju civili, a ponajmanje lideri pokreta skriveni duboko ispod Gaze, u skloništima do kojih čak ni izraelske bombe ne mogu doprijeti, a pješadija nema hrabrosti da ih u njima potraži.

U napadima izvedenim u protekla 23 dana ubijeno je više od 8.000 Palestinaca, među kojima je i 3.342 djece! Dok gledamo potresne snimke uplakane i ranjene palestinske djece, očajnih građana koji svoje najmilije traže ispod ruševina, dok novinari izvještavaju o novim prijetnjama bombardiranjem bolnica, aktuelna vlast u Izraelu region vodi u daljnje krvoproliće, a da ni sama ne zna gdje je kraj i koliko bombi, koliko života je dovoljno da režim Benjamina Netanjahua (Netanyahu) utaži svoju žeđ za osvetom.

U novom zlu, a čovjek ni u 21. stoljeću, čini se, nizašta drugo nije ni sposoban, ohrabruje sve jači glas razuma koji poziva na mir. Glas koji je ujedinio ljude od SAD, Velike Britanije i Francuske do Turske, Indonezije i Australije, koji na isti način vide ubijanje i otmicu izraelskih civila u krvoločnom napadu Hamasa, ali i još suroviji odgovor Izraela i opasnost da Palestinci u Gazi dožive potpuno uništenje i progon. Posebno su važni protesti jevrejskih organizacija u Njujorku, Londonu, Tel Avivu koje, uz poruke “Ne u naše ime” i “Zaustavite genocid”, pozivaju na prekid vatre. Uostalom, politički možda i ne, ali premijeri, lideri i vrhovne vođe prežive svaki rat, a ljudi i nade ostaje manje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.