LIČNOST DANA

Riši Sunak: Konkretni koraci

Poručio da su očuvanje mira i demokratski razvoj BiH ključni prioriteti u ovom dijelu Evrope

Sunak: Jasne poruke. AP

Nerma Ajnadžić

6.7.2023

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) poslao je snažne poruke podrške Bosni i Hercegovini i njenom ustavnom poretku, kao i teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u Londonu.

Sunak nije ostavio prostor za dvosmisleno tumačenje njegovih riječi, već je jasno i glasno rekao da će njegova zemlja poduzeti dodatne korake s ciljem zaštite mirovnog procesa i sigurnosti bh. građana.

Uz to, on je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i da su očuvanje mira i demokratski razvoj BiH ključni prioriteti u ovom dijelu Evrope.

To je ujedno i prvi put u proteklih deset godina da se neki bh. zvaničnik bilateralno sastao na najvišem nivou u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Time je potvrđena i podrška visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), koji je iskoristio bonske ovlasti kako bi suzbio podrivanje Dejtona.

Sunak je rođen u maju 1980. godine, oženjen je i ima dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.