PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Riši Sunak: Poduzet ćemo mjere protiv onih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH

Nastavit ćemo poduzimati mjere protiv onih koji to ugrožavaju, rekao je Sunak

Riši Sunak. AP

H. J. I.

4.7.2023

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) poručio je svima koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH da ih sljeduju "mjere". 

Sunak je ovo kazao tokom sjednice Komiteta za vezu britanskog parlamenta, a kojeg čine predsjednici svih parlamentarnih komiteta, i koji redovno ispituje premijera o radu vlade i njenim mjerama. 

Suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Britanski premijer je, osim o BiH, govorio i o Kosovu kao dio odgovora na pitanje predsjedavajuće Komiteta za vanjske poslove Ališe Kerns (Alicia Kearns). 

- Prva stvar koju treba reći je da mi, Vlada, u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i nastavit ćemo poduzimati mjere protiv onih koji to ugrožavaju. Posebno smo zabrinuti, posebno sam zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova, s čim ćete biti upoznati. Zaista osuđujemo ničim izazvane napade demonstranata na osoblje KFOR-a. Ministar vanjskih poslova je već rekao premijerima Kosova i Srbije da lideri u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da smanje tenzije i spriječe dalje nasilje. 

Saradnja sa EUFOR-om

Naše je gledište da moramo pronaći put natrag u dijalog koji vodi EU. Glede EUFOR-a, smatramo da je ključan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne odražava važnost operacije za mir i stabilnost u regionu. I nastavit ćemo da istražujemo mogućnosti za proširenje saradnje s misijom.

Što se tiče EUFOR-a, mi vidimo EUFOR kao vitalan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne reflektuje važnost misije da se uspostavi mir i stabilnost u regionu i nastaviti ćemo da istražujemo mogućnosti da proširimo kooperaciju sa misijom - poručio je Sunak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.