KOMENTAR DANA

Njih se ne tiče

Više od pola godine borbe građana vlasti nisu pokazale sluh i interes za problem mostarske deponije

Meliha Smajkić. Arhiv

Piše: Meliha SMAJKIĆ

12.12.2019

Mostarski Uborak zasigurno je najčuvanija deponija u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i jedan od najsigurnijih objekata u državi. Jer, od ponedjeljka ovu deponiju osiguravaju jake policijske snage. Iste one koje su, ne zna se po čijem nalogu, jer Hercegovačko-neretvanski kanton nema šefa policije, silom rastjerale građane koji su u petodnevnoj blokadi držali deponiju. 

Od tada traje svojevrsna igra mačke i miša između policije i mještana. Ni jednima ni drugima nije lako. Jer, policajci znaju da u opisu njihovih zadataka nije danonoćno osiguravanje smetljišta, ali su dobili naređenje da pomno prate svaki korak i potez mještana, koji su im stalno nasuprot, u grupama, da se slučajno ne bi opet drznuli i ispriječili pred kamione sa smećem i natjerali ih u rikverc.

Iako su rastjerani ispred kapije deponije, mještani ne odustaju od svoje borbe za pravo na dostojanstven život. Znaju i da su potpuno u pravu kad kažu da preduzeće koje upravlja Uborkom, sto posto posluje nezakonito, jer od 4. decembra ne posjeduje okolinsku dozvolu.

Svjesni su da neće biti lako ni jednostavno natjerati nadležne da zatvore, saniraju i izmjeste ovo odlagalište, koje decenijama pod zemlju guta sav mogući otpad iz skoro cijele Hercegovine. Uostalom, više od pola godine, koliko traje borba mještana okupljenih oko građanske inicijative “Jer nas se tiče”, vlasti nisu pokazale interes i sluh za rješenje ovog problema.

Pogotovo kantonalne vlasti, čiji se ministri nisu pojavili na jučerašnjem sastanku u Gradskoj vijećnici. Njihov stav je, očito, suprotan: “Jer nas se ne tiče.”

Tako su građanima koji godinama žive apsurdnu situaciju da Mostar nema Gradskog vijeća i kantonalne vlasti, pokazale da ih množe nulom i da problem deponije, koja nosi oznaku regionalna, nije njihov. Kao da Uborak nije u Mostaru, gradu kojeg su puna usta, kad im to zatreba, svima redom.

Umjesto da su ovaj problem postavili kao prioritetan, pokazali su da im nije ni u primisli.

Građani su pokazali da su odlučni i da neće odstupiti ni milimetar. Ne traže ničije glave i nisu huligani, samo traže svoja osnovna prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.