HOROR U GAZI

Šokantna svjedočanstva izraelskih vojnika: "Rečeno nam je da je ubijanje djece vjerska dužnost, jer će postati teroristi"

Nakon 7. oktobra, mnogi Izraelci smatraju da Palestinci više nisu ljudska bića, dalje navode

Stravični napadi na Gazu postali svakodnevnica. Anadolija

N. H.

prije 4 sata 50 minuta

Dvojica izraelskih vojnika, koji su ratovali na palestinskoj teritoriji, odlučili su napustiti vojsku zbog zločina počinjenih u Gazi. 

Nakon napuštanja vojske iznijeli su šokantna svjedočanstva, a njihove ispovijesti su objavljene u arapskim novinama "Rai al-Youm". 

Vojnici Maks Friš (Max Frisch) i Majkl Ofer Ziv (Michael) pridružili su se izraelskoj vojsci nakon početka rata 7. oktobra 2023. godine, ali su nekoliko mjeseci kasnije odlučili napustiti vojsku. Kao razlog su iznijeli ono što su opisali kao "čista osveta", a ne "egzistencijalni rat". 

- Rečeno mi je da je ubijanje djece vjerska dužnost jer će, kada odrastu, postati teroristi - kazao je Friš, dodajući da je uvijek nastojao služiti Izraelu.

Majkl, drugi vojnik, govorio je o rasističkom i diskriminatornom pristupu prema Palestincima.

- Nakon 7. oktobra, mnogi Izraelci smatraju da Palestinci više nisu ljudska bića - kazao je, dodajući da takav način razmišljanja odvraća oficire od kažnjavanja svojih vojnika, posebno kada pljačkaju ili uništavaju palestinsku imovinu.

Novine "Rai al-Youm", pozivajući se na izraelski list "Yedioth Ahronoth", naveo je slučaj izraelskog pilota koji je počinio samoubistvo zbog psiholoških šokova izazvanih ratom u Gazi. 

Pilot Asaf Dagan je oduzeo sebi život nakon 20 godina službe, prema riječima njegove majke. 

"Rai al-Youm" u svom izvještaju navodi da su mnogi vojnici pribjegli medijima izvan okupiranih teritorija kako bi otkrili istinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.