POLITIČKA DRAMA

Veliki preokret u Kišinjevu: Vodstvo preuzima proevropska Moldavija

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihovog zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan

Maia Sandu i Marina Tauber. Platforma X

A. O.

prije 3 sata 33 minute

Prednost za moldavsko „Ne“ Evropi, istopila se u posljednja dva sata, a to se dogodilo nakon što je prebrojano 98,33 posto glasova.

Naime, na referendumu je za ulazak u EU glasalo 50,03 posto, a glasova protiv bilo je 49,97 posto.

Prema najnovijim podacima, objavljenim oko 7 sati jutros, nakon što je prebrojano 98,29 posto glasova, situacija je izjednačena: Pedeset posto je za proruski orijentirani "Ne" te 50 posto za proevropski orijentirani "Da".

Par trenutaka prije izjednačenja, situacija je bila vrlo blago u korist odbijanja da se uđe u EU.

Osudila napad

Predsjednica Moldavije Maia Sandu u noći s nedjelje na ponedjeljak je osudila "napad bez presedana na demokratiju" i to nakon što je, u tom trenutku, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao ustavno-strateškom cilju zemlje, jasno pobjeđivao odgovor "Ne".

Naime, nakon gotovo 90 posto prebrojanih glasova, odgovor "Ne" na referendumsko pitanje o unošenju u ustav strateškog cilja zemlje da uđe u EU dobio je 53.9 posto glasova, prema podacima moldovskog izbornog vijeća.

Takav je odgovor bio iznenađenje za mnoge jer su nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da je čak 63 posto građana Moldavije za evropsku orijentaciju zemlje i distanciranje od Moskve.

Ipak, u narednih nekoliko sati usllijedila je neviđena politička drama. Nakon 97 posto prebrojanih glasova razlika se spustila na 50,18 posto za proruski orijentirani "Ne" te 49,82 posto za proevropski orijentirani "Da".


U ovom trenutku razlika je na nacionalnom nivou manja od pet hiljada glasova, kako stoji na stranicama moldavskog izbornog vijeća.

- Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desetinama miliona eura, lažima i propagandom” kako bi “zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti - rekla je evropski orijentirana predsjednica Maia Sandu novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.


Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima "jasne dokaze" da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

- Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama - navela je Sandu.

Kupovina glasova

Kremlj je, u međuvremenu, odbacio optužbe o kupovini glasova.

Istovremeno su se s referendumom održavali i predsjednički izbori, a rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, ali nije uspjela osigurati pobjedu i natpolovični broj glasova. Drugi je Aleksandr Stoianoglo, kojeg podupiru proruska Stranka socijalista, koji je dobio skoro 30 posto, više nego se očekivalo.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije saopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumuniji i jednom u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihovog zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.