ZA WALL STREET JOURNAL

Tramp: Kineski predsjednik zna da sam lud

Rekao je da se Kina ne bi usudila provocirati ako se on vrati u Bijelu kuću

Donald Tramp. AP

N. Aj.

prije 21 sat 23 minute

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp (Trump), bivši američki predsjednik, rekao je da se Kina ne bi usudila provocirati ako se on vrati u Bijelu kuću jer predsjednik te zemlje Si Jinping (Xi) zna da je on "lud".

Obraćajući se uredništvu Wall Street Journala, Tramp je rekao da će, bude li sljedeći mjesec izabran za predsjednika, uvesti carine Kini ako želi blokirati Tajvan.

- Rekao bih: Ako odete u Tajvan, žao mi je što to radim, ali oporezovat ću vas od 150 do 200 posto - naveo je Tramp.

Tokom kampanje, republikanski kandidat je tvrdio da američki protivnici ne bi djelovali protiv interesa SAD pod novim Trampovim vodstvom jer bi se bojali snažnog, čak i nepredvidivog odgovora.

- Imao sam vrlo dobar odnos s njim. Bio je zapravo jako dobar, ne želim reći prijatelj, ne želim se ponašati glupo, "bio mi je prijatelj" - ali odlično sam se slagao s njim - rekao je Tramp o predsjedniku Siju.

Istaknuo je kako je on "vrlo žestoka osoba".

I za Vladmira Putina je rekao da se odlično slagao s njim.

Ali Tramp, koji je ranije bio kritikovan zbog hvaljenja ruskog čelnika, rekao je da mu je zaprijetio da ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Podcrtao je za Journal da je rekao Putinu:

- Udarit ću te tačno usred te tvoje proklete Moskve. Rekao sam: Prijatelji smo. Ne želim to učiniti, ali neću imati izbora. On je odgovorio: Nema šanse. A ja sam rekao: Ima šanse.

Svojim zakletvama da će voditi trgovinske ratove i prekinuti uplitanje SAD u rusko-ukrajinski rat, Tramp je svoju vanjsku politiku nazvao America First, iako neki kažu da je izolacionistička.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.