MARK RUTE

Prvi čovjek NATO-a se oglasio o "ulasku Sjevernokorejaca u rat sa Ukrajinom": To je naš stav

Južnokorejska obavještajna služba je danas saopćila da je Sjeverna Koreja rasporedila prvi kontingent od 1.500 vojnika u Vladivostoku

Rute: Situacija se može promijeniti. Platforma X

E. Ć.

prije 5 sati 56 minuta

NATO ne može "u ovoj fazi" da potvrdi raspoređivanje vojnika Sjeverne Koreje u Rusiji, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Mark Rute (Rutte).

- U ovom trenutku, naš zvanični stav je da ne možemo da potvrdimo izvještaje da su Sjevernokorejci aktivno angažovani kao vojnici u (ruskim) ratnim naporima - rekao je Rute novinarima u sjedištu Alijanse, odgovarajući na pitanja o tvrdnjama južnokorejske obavještajne službe.

Dodatne snage

Generalni sekretar NATO-a je dodao da se ta situacija “naravno, može promijeniti”.

Južnokorejska obavještajna služba je danas saopćila da je Sjeverna Koreja rasporedila prvi kontingent od 1.500 vojnika u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, kao i da planira da pošalje dodatne snage u Rusiju.

Na osnovu satelitskih snimaka, Južna Koreja je otkrila da je sjevernokorejska vojska od 8. do 13. oktobra transportnim brodom ruske mornarice razmjestila specijalne snage u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju obavještajne službe, time je "potvrđen početak vojnog učešća Sjeverne Koreje".

Rute je rekao da je u “bliskom kontaktu” sa azijskim partnerima NATO-a, uključujući Južnu Koreju koja je u četvrtak učestvovala na sastanku Alijanse na nivou ministara odbrane.

Tvrdnje Zelenskog

Upitan o tvrdnjama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se 10.000 sjevernokorejskih vojnika priprema za borbe zajedno sa ruskim snagama, Rute je rekao da ne može da potvrdi ovu informaciju.

- U koaliciji kriminalaca, sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, sada je i Sjeverna Koreja - rekao je Zelenski ranije ove sedmice, dodajući da je ruski predsjednik već imao koristi od pomoći Irana i Kine, prenijela je BETa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.