DOMINIRALA ZABRINUTOST

Austrijanci glasaju za izbor novog parlamenta

Ko god pobijedi, neće dobiti apsolutnu većinu, pokazuju ankete, ali će tražiti pravo da vodi koalicionu vladu

Projekcije se očekuju nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u 17 sati, a rezultati će biti objavljivani u narednim satima. Platforma X

FENA

prije 3 sata 24 minute

Austrijanci u nedjelju glasaju za izbor novog parlamenta, a krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) želi osigurati svoju prvu pobjedu na općim izborima u bliskoj utrci s vladajućim konzervativcima.

Kampanjom je dominirala zabrinutost birača oko ekonomskih briga i imigracije. FPO je mjesecima vodio istraživanja javnog mnjenja, ali njena prednost u odnosu na vladajuću Austrijsku narodnu partiju (OVP) se smanjila gotovo na ništa dok se kancelar Karl Nehammer predstavlja kao državnik i prikazuje svog rivala, lidera FPO Herberta Kikla, kao otrovnu prijetnju.

Ko god pobijedi, neće dobiti apsolutnu većinu, pokazuju ankete, ali će tražiti pravo da vodi koalicionu vladu.

Prva biračka mjesta otvorena su u ili nešto prije 07.00 ujutro. Projekcije se očekuju nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u 17 sati, a rezultati će biti objavljivani u narednim satima.

- Ono što je u pitanju je da li će FPO imenovati kancelara ili ne - kaže Kathrin Stainer-Haemmerle, profesorica političkih nauka na Koruškom univerzitetu primijenjenih nauka.

- Ako se to dogodi, onda moram reći da bi uloga Austrije u Evropskoj uniji bila značajna drugačija. Kickl je često govorio da mu je (mađarski premijer) Viktor Orban uzor i da će stajati uz njega - dodala je.

Pobjeda FPO-a učinila je bi Austriju posljednjom državom Evropske unije koja je zabilježila rastuću podršku krajnje desnice nakon dobitka u nekim zemljama uključujući Holandiju, Francusku i Njemačku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.