NA UDARU KRITIKA

Britanski premijer Kir Starmer neće više primati donacije za svoju odjeću

Prihvatio donacije od bogatog laburističkog donatora da plati svoju radnu odjeću i naočare, kao i vrhunsku odjeću i kupovine njegove supruge

Kir Starmer. AP

N. Aj.

prije 6 dana

Britanski premijer Kir Starmer (Keir) neće više primati donacije za plaćanje svoje odjeće, izjavio je izvor iz Dauning strita, nakon medijskih kritika zbog hiljada funti koje je dobio na poklon.

Kir Starmer, koji je došao na vlast u julu, našao se na udaru kritika ovog mjeseca nakon što je objavljeno da je prihvatio donacije od bogatog laburističkog donatora da plati svoju radnu odjeću i naočare, kao i vrhunsku odjeću i kupovine njegove supruge, preneo je Reuters.

Ranije ove nedelje Sky News je objavio da je Starmer prijavio više od 100.000 funti koje je dobio u poklonima, beneficijama i gostoprimstvu od decembra 2019., više nego bilo koji drugi član parlamenta.

Izvor iz Dauning strita je rekao da će kao i Starmer i zamjenica premijera Anđela Rejner i ministrica finansija Rejčel Rivs odbiti bilo kakve nove donacije za odjeću.

Starmer je rekao da je poštovao sva neophodna pravila o transparentnosti pri deklarisanju poklona, ali su brojke bile politički štetne u trenutku kada njegova vlada smanjuje finansijsku pomoć za račune za energiju milionima penzionera, navela je agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.