UVREDLJIVI KOMENTARI

Mask nastavlja s online napadima: Objavio snimak hapšenja i Veliku Britaniju nazvao Sovjetskim Savezom

Na snimci se vidi kako policajac govori čovjeku da je uhapšen pod sumnjom da je nepropisno koristio elektroničku mrežu za komunikaciju

Mask: Neprimjereni komentari. Facebook

Dž. R.

7.8.2024

Svađa između Ilona Maska (Elon Musk) i premijera Kira Starmera (Keir) oko nereda u Velikoj Britaniji ne jenjava.

Nepropisno korištenje

Milijarder je na X-u objavio snimku koja pokazuje kako policajci hapse čovjeka zbog uvredljivih komentara na Facebooku.

- Uhapšen zbog komentara na Facebooku! Je li ovo Britanija ili Sovjetski Savez? Je li ovo istinito @Community Notes - napisao je Mask, označivši X-ov servis za provjeru činjenica.

Na snimci se vidi kako policajac govori čovjeku da je uhapšen pod sumnjom da je nepropisno koristio elektroničku mrežu za komunikaciju. Navedeno kazneno djelo odnosi se na slanje poruka "izrazito uvredljivog ili nepristojnog, opscenog ili prijetećeg karaktera" te može rezultirati maksimalnom kaznom zatvora od šest mjeseci ili novčanom kaznom.

Smrtonosni napad

Mask je također upitao Starmera zašto sve zajednice nisu zaštićene u Britaniji? Bio je to komentar na snimku koja prikazuje gomilu maskiranih ljudi koji su okružili pub, pri čemu neki od njih mašu palestinskom zastavom. Mask je već u ponedjeljak uputio sličan komentar nakon što je Starmer poručio da neće tolerirati napade na muslimanske zajednice.

Džamije i hoteli u kojima su smješteni tražitelji azila prošle su sedmice bili među metama nemira širom Britanije, piše Sky News. Svađa između britanskog premijera i američkog multimilijardera započela je kad je Mask izjavio da je "građanski rat neizbježan" u Velikoj Britaniji.

Nemiri su započeli u Southportu prošlog utorka nakon smrtonosnog napada nožem u kojem su ubijene tri djevojčice. Nemiri su se zatim proširili i na druge gradove diljem zemlje. Za ubistvo tri djevojčice odgovoran je Aksel Rudakubana (Axel), mladić rođen u Cardiffu kojem su roditelji porijeklom iz Ruande. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.