PROJEKCIJE

Harris vodi u državama 'plavog zida' - Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu

U Michiganu, Harris osvaja 50 posto podrške u anketi Quinnipiaca

Kamala Haris. Fena

FENA

prije 10 sati 5 minuta

Potpredsjednica Kamala Harris vodi pred bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom u Pennsylvaniji i Michiganu za najmanje pet procentnih bodova, ali ima manju prednost u Wisconsinu, prema novoj anketi Univerziteta Quinnipiac, prenosi The Hill.

Anketa pokazuje da Harris osvaja 51 posto vjerojatnih birača u Pennsylvaniji, u usporedbi s 45 posto za Trumpa. Kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein i kandidat Libertarijanske stranke Chase Oliver dobijaju po jedanposto podrške.

U Michiganu, Harris osvaja 50 posto podrške u anketi Quinnipiaca, u usporedbi s 45 posto za Trumpa i dva posto za Stein.

U Wisconsinu, Harris osvaja 48 posto podrške u usporedbi s 47 posto za Trumpa i jedan posto za Steina.

Nalazi se razlikuju od zbirne ankete The Hill/Decision Desk HQ, koja pronalazi tješnje utrke u Pennsylvaniji i Michiganu nego u Wisconsinu. U tim anketnim prosjecima, Harris vodi pred Trumpom za manje od postotnog boda u Pennsylvaniji i Michiganu, ali za 2,9 postotnih bodova u Wisconsinu od srijede.

Nijedan kandidat vjerojatno ne može osvojiti Bijelu kuću dok gubi sve tri ove države. Trump je osvojio sve tri 2016., dok ih je predsjednik Biden osvojio 2020. Ove države se ponekad nazivaju "plavim zidom" zbog njihove važnosti za demokratske predsjedničke kandidate. Jedini republikanac od bivšeg predsjednika Georgea H.W. Bush koji je pobijedio u bilo kojej od njih je Trump.

Anketa je također pokazala da više birača povoljnije vidi Harrisa u usporedbi s Trumpom. Quinnipiac je objavio da bi taj faktor i problemi s republikanskim napadima mogli objasniti vodstvo Harris.

- Republikanske strategije napada koje najviše 'krenu' protiv demokrata na imigraciju i ekonomiju možda gube zamah. Vjerovatno glasači sada ne vide puno dnevnog svjetla, u većini slučajeva, između Harris i Trumpa o tome ko se najbolje može nositi s tim ključnim pitanjima - rekao je Tim Malloy, analitičar istraživanja javnog mnijenja sa Univerziteta Quinnipiac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.