AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken kaže da je Iran poslao rakete Rusiji da gađa Ukrajince

Rekao je da je desetine ruskog vojnog osoblja treniralo u Iranu koristeći projektil Fath-360, koji ima domet od 120 kilometara

Entoni Blinken (Antony Blinken). Anadolija

FENA

prije 7 dana

Iran je u Rusiju poslao rakete kratkog dometa za koje se očekuje da će biti upotrijebljene protiv Ukrajine u roku od nekoliko sedmica, izjavio je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), najavljujući zajednički put solidarnosti u Kijev sa svojim britanskim kolegom.

Blinken je, prilikom posjete Londonu, rekao da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici uvesti nove sankcije Iranu zbog prkošenja upozorenjima o slanju projektila, uključujući državnog prijevoznika Iran Air.

Rekao je da je desetine ruskog vojnog osoblja treniralo u Iranu koristeći projektil Fath-360, koji ima domet od 120 kilometara.

- Privatno smo upozorili Iran da bi poduzimanje ovog koraka predstavljalo dramatičnu eskalaciju - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u britanskoj prijestolnici.

- Rusija je sada primila pošiljke ovih balističkih projektila i vjerovatno će ih koristiti u roku od nekoliko sedmica u Ukrajini protiv Ukrajinaca. Novi iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova više puta su govorili da žele obnoviti angažman s Evropom. Žele da dobiju ublažavanje sankcija. Destabilizirajuće akcije poput ovih postići će upravo suprotno - rekao je.

Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekli su da će zajedno otputovati "ove sedmice" u Ukrajinu, u prvom takvom zajedničkom putovanju u posljednjih nekoliko godina.

- Mi smo najbliži saveznici, tako da sam oduševljen što ćemo putovati zajedno, pokazujući našu posvećenost Ukrajini - rekao je Lemi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.