O AMERIČKIM IZBORIMA

Papa Franjo se obrušio na Trampa i Haris: Oboje su protiv života

Papa je učinio sudbinu migranata prioritetom i često je snažno govorio o toj temi

Papa Franjo. AP

N. H.

prije 4 dana

Papa Franjo je u petak oštro kritikovao oba predsjednička kandidata u SAD zbog onoga što je nazvao "politikama protiv života" po pitanju abortusa i migracija, i savjetovao američkim katolicima da izaberu kandidata kojeg smatraju "manjim zlom" na predstojećim izborima u SAD.

- Oboje su protiv života, bilo da je to onaj ko izbacuje migrante ili onaj ko (podržava) ubijanje beba - rekao je Franjo.

- Oboje su protiv života - dodao je on, prenosi AP.

Papa je bio upitan da da savjet američkim katoličkim biračima tokom novinarske konferencije u avionu dok se vraćao u Rim sa svoje četvoronacionalne turneje po Aziji. Papa Franjo je naglasio da nije Amerikanac i da neće glasati.

Ni republikanski kandidat Donald Tramp ni demokratska kandidatkinja Kamala Haris nisu pomenuti po imenu.

Ipak, papa Franjo se jasno izrazio kada je bio upitan o stavovima po dvije goruće teme na američkim izborima — abortusu i migracijama — koje su također od velikog značaja za Katoličku crkvu.

Papa je učinio sudbinu migranata prioritetom i često je snažno govorio o toj temi. Dok čvrsto podržava crkveno učenje koje zabranjuje abortus, Franjo nije toliko naglašavao crkvenu doktrinu kao njegovi prethodnici.

Papa je rekao da su migracije pravo opisano u Svetom pismu i da svako ko ne prati biblijski poziv da prihvati stranca čini "težak grijeh".

Također je bio direktan kada je govorio o abortusu.

- Imati abortus znači ubiti ljudsko biće. Možete voljeti tu riječ ili ne, ali to je ubistvo - rekao je.

- Moramo to jasno reći.

Upitan šta birači treba da urade na izborima, on je podsjetio na građansku dužnost glasanja.

- Treba glasati i izabrati manje zlo. Ko je manje zlo, žena ili muškarac? Ne znam - kazao je.

- Svako u svojoj savjesti treba da razmisli i da to učini - rekao je papa.

Ovo nije prvi put da je papa Franjo iznio svoje mišljenje o američkim izborima. Uoči izbora 2016. godine, je bio upitan o Trampovom planu da izgradi zid na granici između SAD i Meksika. Tada je izjavio da svako ko gradi zid da bi spriječio migrante "nije kršćanin".

U odgovoru u petak, papa Franjo je podsjetio da je služio misu na granici SAD i Meksika i "tamo je bilo mnogo cipela migranata koji su tu loše završili".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.