DVODRŽAVNO RJEŠENJE

Vlada Španije okupili predstavnike arapskih i islamskih zemalja: Posvećenost rješenju pitanja Palestine

Španski šef diplomatije je naglasio da među učesnicima postoji spremnost da pređu s riječi na djela i naprave neophodne korake

Sa održanog sastanka. AP

N. H.

prije 4 dana

Vlada Španije je u Madridu organizovala veliki sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici evropskih zemalja, ali i onih islamskog i arapskog svijeta, na kojem se razgovaralo o Palestini, odnosno dvodržavnom rješenju koje bi zadovoljilo Izrael i Palestinu. 

- Sastajemo se da napravimo još jedan poticaj za okončanje rata u Gazi, za izlaz iz beskrajne spirale nasilja između Palestinaca i Izraelaca. Taj put je jasan. Implementacija rješenja o dvije države je jedini način - rekao je španski šef diplomatije Hoze Manuel Albares (Jose).

Na sastanku su bili prisutni predstavnici Slovenije i Norveške, kao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Prisutni su još bili palestinski premijer Mohamad Mustafa (Mohammad), te članovi arapsko-islamske kontakt grupe za Gazu, koja uključuje Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar, Jordan, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Španski šef diplomatije je naglasio da među učesnicima postoji spremnost da pređu s riječi na djela i naprave neophodne korake ka jasnoj implementaciji rješenja, a onda je govorio i zašto se predstavnici Izraela nisu pojavili.

- Izrael nije pozvan jer nije dio kontakt grupe. Bit ćemo oduševljeni da vidimo Izrael za bilo kojim stolom gdje se razgovara o rješenju dvije države - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.