PROIZVEO "NORDIC"

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila prvu vakcinu protiv majmunskih boginja

Majmunske boginje su virusna bolest, koja je uzrokovana virusom sličnom onom velikih boginja

AP

N. H.

prije 4 dana

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je odobrila prvu vakcinu protiv majmunskih boginja, u proizvodnji bavarske kompanije "Nordic". 

- Prva pretkvalifikacija vakcina protiv majmunskih boginja važan je korak u našoj borbi protiv te bolesti i u kontekstu aktualnog izbijanja bolesti u Africi i ubuduće - rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebresijus (Ghebreyesus).

Majmunske boginje su virusna bolest, koja je uzrokovana virusom sličnom onom velikih boginja. Međutim, ona se ne širi tako efikasno i manja je smrtnost. 

WHO je prošli mjesec drugi put u dvije godine zbog majmunskih boginja proglasio svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se bolest iz DR Konga proširila na susjedne zemlje.

Proglašavanje "javnozdravstvene krize od međunarodne važnosti", što je najviši nivo uzbune WHO-a, može ubrzati istraživanje, finansiranje te javnozdravstvene mjere i međunarodnu suradnju radi suzbijanja bolesti.

U Africi je od početka ove godine zabilježeno više od 17.000 slučajeva za koje se sumnja da su zaraze majmunskim boginjama te 517 smrti, što je povećanje od 160 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavili su afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Zarazu je prijavilo 13 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.