SVIJET

Sukob njemačkog kancelara i opozicije u parlamentu oko migracija

Njegove primjedbe dolaze usred napete, oštre rasprave u Berlinu o politici migracija i azila

Olaf Šolc, kancelar. Fena

FENA

prije 6 dana

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je migracijsku politiku svoje vlade u obraćanju parlamentu u srijedu i naglasio potrebu zemlje da privuče kvalificirane strance.

- Ne postoji nijedna zemlja na svijetu sa sve manjim radnim stanovništvom koja ima ekonomski rast. To je istina s kojom smo suočeni - rekao je Scholz u Bundestagu, kako je njemački parlament poznat.

Njegove primjedbe dolaze usred napete, oštre rasprave u Berlinu o politici migracija i azila. U utorak navečer, međustranački pregovori između Scholzove koalicije i oporbe desnog centra propali su uz oštre kritike.

Migracijska politika dominantna je tema u političkoj raspravi otkako je prošlog mjeseca napadač s nožem ubio tri osobe i ranio osam drugih u gradu Solingenu na zapadu Njemačke.

Osumnjičeni napadač je 26-godišnji Sirijac koji je izbjegao nalog za deportaciju iz Njemačke u Bugarsku, gdje je prvi put registriran u Evropskoj uniji.

Scholz je u srijedu oštro kritizirao opozicionog čelnika Friedricha Merza iz Kršćanskih demokrata desnog centra (CDU), optuživši ga da se ponašao u desničarskoj štampi ali se nije uključio u pregovore u dobroj vjeri o stvarnim promjenama politike.

Njemački građani ne žele gledati kazališne predstave, nego ozbiljnu politiku, ustvrdio je Scholz.

- Uzvikivanjem parola ništa se ne postiže - vikao je Scholz na Merza i druge zastupnike iz bloka desnog centra.

- Bilo bi dobro pronaći prava zajednička rješenja za pitanje migracija. Nikad nećemo zalupiti vratima, uvijek se možete vratiti - rekao je Scholz.

Scholz je rekao da je njegova vlada u procesu postizanja "najvećeg zaokreta u suočavanju s neregularnim migracijama", navodeći napore da se ubrzaju deportacije, reforme zajedničke politike azila Europske unije i niz sigurnosnih prijedloga koji će biti predstavljeni parlamentu kasnije ovog tjedna .

- Ne gunđaj - djeluj i bori se. To je naš moto - rekao je Scholz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.