SLAŽE SE SA BAJDENOM

Haris tvrdi: Povlačenje iz Afganistana je bila dobra odluka

Dodala je da trenutno ne postoji nijedan pripadnik vojske SAD koji je u aktivnoj službi u bilo kojoj ratnoj zoni, prvi put u ovom stoljeću

Haris: Kritikovala Trampa. AP

Dž. R.

prije 6 dana

Dejvid Mjur (David Muir) iz ABC Newsa upitao je potpredsjednicu da li smatra da snosi bilo kakvu odgovornost za način na koji se odigralo povlačenje iz Afganistana. Trinaest američkih pripadnika vojske ubijeno je u samoubilačkom napadu na međunarodni aerodrom u Kabulu.

Branila administraciju

Haris je svoj odgovor započela braneći odluku administracije da okonča najduži rat u Americi.

Zatim se okrenula kritikama Trampa zbog načina na koji je pregovarao o mirovnom planu s talibanima koji je uključivao datum 1. maja 2021. za konačno povlačenje trupa, što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatim nastavio provoditi uz rok u septembru.

- Četiri predsjednika su rekla da hoće, a Džo Bajden je to uradio - rekla je o odluci, dodajući da porezni obveznici više ne plaćaju za taj beskrajni rat.

Prvi put

Dodala je da trenutno ne postoji nijedan pripadnik vojske Sjedinjenih Država koji je u aktivnoj službi u bilo kojoj ratnoj zoni širom svijeta, po prvi put u ovom stoljeću.

Tramp je po pitanju talibana kazao da je pregovarao na način kako jeste zato što su oni "ubijali".

- Ovi ljudi su izvršili najgore povlačenje, po mom mišljenju, najsramotniji trenutak u historiji naše zemlje - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.