PRIMORANI NA PROMJENU

Avioprijevoznici sve više lete iznad Afganistana jer Bliski istok predstavlja rizik

Bilo je više od sedam puta više letova iznad Afganistana u drugoj sedmici augusta nego u istom razdoblju prije godinu dana

Anadolija

FENA

23.8.2024

Singapore Airlines, British Airways i Lufthansa povećali su svoje letove iznad Afganistana nakon što su ga godinama uglavnom izbjegavali, a sada se zbog sukoba na Bliskom istoku to čini kao relativno sigurna opcija.

Avioprijevoznici su većinom prestali koristiti zračni prostor iznad Afganistana, koji leži na glavnim rutama između Azije i Evrope, prije tri godine kada su talibani preuzeli vlast i kada su službe kontrole zračnog prometa prestale.

Te usluge tek treba nastaviti, ali zračni prijevoznici sve više smatraju da je nebo između Irana i Izraela rizičnije od afganistanskog zračnog prostora. Mnogi su počeli letjeti preko Irana i Bliskog istoka nakon što je rusko nebo zatvoreno za većinu zapadnih prijevoznika kada je počeo rat u Ukrajini 2022.

- Kako su sukobi evoluirali, promijenila se računica o tome koji zračni prostor koristiti. Zračni prijevoznici nastoje ublažiti rizik što je više moguće i vide prelet Afganistana kao sigurniju opciju s obzirom na trenutne napetosti između Irana i Izraela - rekao je Ian Petchenik, glasnogovornik organizacije za praćenje letova Flightradar24, prenosi Reuters.

Bilo je više od sedam puta više letova iznad Afganistana u drugoj sedmici augusta nego u istom razdoblju prije godinu dana, prema Reutersovoj analizi podataka FlightRadar24.

Promjena je započela sredinom aprila tokom recipročnih napada raketama i dronovima između Irana i Izraela. Podaci praćenja letova iz tog vremena pokazuju da su Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways i drugi počeli slati i po nekoliko letova dnevno iznad Afganistana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.