KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Donald Tramp predlaže osnivanje državnog investicionog fonda SAD

Tramp je ovaj predlog iznio tokom govora u Ekonomskom klubu Njujorka

AP

E. T. / Forbes

7.9.2024

Donald Tramp (Donald Trump), kandidat za predsjednika SAD predložio je kreiranje državnog investicionog fonda SAD, kakav koriste zemlje poput Norveške, Kine i Južne Koreje, sugerišući da bi bio formiran i delimično finansiran od carina ako on pobijedi na predsjedničkim izborima.

Tramp je ovaj predlog iznio tokom govora u Ekonomskom klubu Njujorka, postavljajući pitanje zašto SAD nemaju suvereni fond i rekavši da će njegova administracija stvoriti fond za zemlju „kako bi se ulagalo u velike nacionalne poduhvate za dobrobit svih Amerikanaca“.

Tramp je rekao da će „ogromne količine novca“ od carina „i drugih inteligentnih stvari“ biti iskorišćene za finansiranje ovog investicionog fonda.

Suvereni fondovi su državni investicioni fondovi koji, poput tradicionalnih investicionih fondova, mogu ulagati u akcije, nekretnine, obveznice, hedž fondove i druge instrumente, stvarajući tako fond sredstava koji može pomoći vladi i narodu da se zaštite od ekonomskih pritisaka.

Sredstva za ove fondove mogu doći iz viška u budžetu zemlje, mogu uključivati suficite u trgovini, prihode od državnih resursa, operacije sa stranim valutama i državne transfere, prema podacima Instituta za korporativne finansije.

Međutim, prema podacima američkog Ministarstva finansija, SAD su uglavnom poslovale sa federalnim deficitom i nisu imale budžetski suficit od 2001. godine, kada je on iznosio 128 milijardi dolara.

Tradicionalno, SAD nisu imale potrebu za suverenim fondom, jer su Federalne rezerve i Ministarstvo finansija sposobni da upravljaju sličnim dugoročnim investicijama, kako kaže Sara Kohejn Vilijamson (Sarah Keohane Williamson), izvršna direktorka FCLTGlobal-a.

SAD imaju iskustva sa suverenim fondovima na nivou država, gdje, na primjer, Teksas, Novi Meksiko i Aljaska imaju višemilionske fondove usmjerene na nekretnine, obrazovanje i eksploataciju nafte.

Milijarder iz hedž fondova Džon Polson (John Paulson), čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 3,8 milijardi dolara, rekao je za Blumberg poslije Trampovog govora da bi SAD trebalo da stvore jači suvereni fond od Norveške, koja ima najveći fond u svijetu sa imovinom od 1,7 biliona dolara. Polson je rekao da bi Tramp mogao da nadoknadi manjak u budžetu SAD kroz carine i smanjenje prekomjerne potrošnje, prenosi Blumberg.

Tramp je u svojoj kampanji za 2024. godinu obećao podršku za smanjenje korporativnih poreskih stopa sa 21% na 15%, predložio ukidanje poreza na socijalno osiguranje, ukidanje poreza na napojnice i mogućnost uvođenja carine od 10% na većinu uvoznih proizvoda i carine od 60% ili više na kinesku robu, prema pisanju Njujork Tajmsa, koji je dodao da je Trampova carinska politika tokom njegovog mandata dovela do smanjenja uvoza i povećanja proizvodnje u nekim industrijama kao što su čelik i poluprovodnici.

Ekonomski stručnjaci upozorili su da prevelika zavisnost od carina može donijeti probleme potrošačima. Trampove carine iz 2018. i 2019. godine dovele su do novih poreza u vrijednosti od skoro 80 milijardi dolara za Amerikance, prema podacima Poreske fondacije, dok su američka domaćinstva imala prosječan godišnji rast poreza od 625 dolara uz „niže prihode i smanjenje potrošačkog izbora“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.