UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski pripremio plan za prekid rata, želi ga podijeliti s Bajdenom

Zelenski je izjavio da ne mogu prihvatiti ultimatume da se odreknu svoje zemlje

Volodimir Zelenski. Anadolija

Anadolija

7.9.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pripremio plan za prekid vatre i da ga želi podijeliti s drugim predsjedničkim kandidatima, posebno s aktualnim američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Zelenski je prisustvovao Ambrosetti Forumu, koji se održava svake godine početkom septembra u italijanskom gradu Ćernobio na obali jezera Komo u Italiji, gdje se raspravlja o međunarodnim kretanjima, te je italijanskim novinarima odgovarao na pitanja o ukrajinsko-ruskom ratu.

Zelenski je izjavio da ne mogu prihvatiti ultimatume da se odreknu svoje zemlje.

Navodeći da ima plan za primirje, Zelenski je rekao:

- Pripremio sam plan i želim ga podijeliti s američkim predsjednikom jer postoje neke tačke koje ovise o Americi. Nadam se da ću imati priliku pokazati ovaj plan Bajdenu i kandidatima i dobiti povratne informacije. Trenutno nismo ništa podijelili, prvo će biti podijeljen s Bajdenom.

Zelenski je ustvrdio da je Rusija protiv njih u svojim napadima koristila projektile sjevernokorejske proizvodnje, da ima dokaze o tome, od ostataka do video snimaka, te da su korištene i rakete i dronovi iranske proizvodnje.

- Bliže smo kraju rata nego što smo bili na početku - rekao je Zelenski, dodavši da su konferencijama o oporavku i konkretnim dogovorima ojačali ekonomiju te se tako približavaju kraju rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.