PREDSJEDNIČKI IZBORI SAD

Više od 90 rukovodilaca kompanija i 100 službenika za provođenje zakona podržalo Kamalu Haris

Rekli su da su uvjereni da će Haris nastaviti da jača ekonomiju i očuva američku demokratiju

Haris: Korisno i njeno iskustvo kao tužiteljke. AP Photo / Susan Walsh

Dž. R.

7.9.2024

Više od 90 rukovodilaca kompanije, uključujući izvršne direktore Yelp i Chobani, kao i bivše izvršne direktore PepsiCo, Ford Motor Co i Yahoo!, podržalo je u pismu potpredsjednicu SAD-a Kamalu Haris (Harris).

Suzbijanje nasilja

Odvojeno, više od 100 sadašnjih i penzionisanih službenika za provođenje zakona također je podržalo Haris u njenom nadmetanju protiv bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trump) uoči predsjedničkih izbora 5. novembra. Kao jedan od razloga za to, naveli su njeno iskustvo kao tužiteljke i njenu posvećenost suzbijanju nasilja oružjem.

Čelnici kompanije, među kojima su i čelnici vrhunskih sportskih i investicionih kompanija, rekli su da su uvjereni da će Haris nastaviti da jača ekonomiju i očuva američku demokratiju.

- Haris je svojim postupcima i odlukama potaknula poslovna ulaganja u Sjedinjenim Državama i osigurala da se američke kompanije mogu takmičiti i pobijediti na globalnom tržištu. Ona će nastaviti da unapređuje poštene i predvidljive politike koje podržavaju vladavinu zakona, stabilnost i zdravo poslovno okruženje, i nastojat će dati svakom Amerikancu priliku da slijedi američki san - napisala je grupa.

Među onima koji podržavaju potpredsjednicu bili su milijarder Mark Kuban (Cuban), bivši izvršni direktor 21st Century Foxa Džejms Murdoh (James Murdoch) i Ervin Medžik Džonson (Earvin "Magic" Johnson), navodi se u pismu do kojeg je došao Reuters i koji je prvi objavio CNBC.

Lorin Pavel Džobs (Laurene Powell Jobs), šefica Emerson Collective-a i udovica bivšeg izvršnog direktora Apple-a Stiv Džobsa (Steve Job), također je podržala Haris, kao i bivši izvršni direktori Mercka, Aetne, GoDaddyja, Blackstonea i Starbucksa, između ostalih.

Kritični izbori

Haris se suočava s teškom utrkom protiv Trampa na kritičnim izborima jer ekonomija teško opterećuje neke birače, kao i budućnost američkih demokratskih sistema. Oba kandidata iznose svoju viziju radnih mjesta i ekonomskog rasta uoči izbora u novembru.

Ekonomski plan potpredsjednice ima za cilj smanjenje poreza za većinu Amerikanaca, rješavanje problema "podizanja cijena" namirnica, jačanje stanovanja i nove poreske olakšice za djecu. Ona bi također nastojala da podigne stopu poreza na dobit preduzeća na 28 posto sa 21 posto. Ključne radne grupe su je također podržale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.