NEGIRAO TVRDNJE

Oglasio se Pavel Durov: Francuska je trebala tužiti kompaniju, a ne uhapsiti mene

Ranije je kazao da je apsolutno netačno da je aplikacija anarhični raj

Durov: Iznenadio se zbog istrage. Instagram

Dž. R.

6.9.2024

Osnivač aplikacije Telegram, Pavel Durov, koji je u Francuskoj pod istragom, objavio je da su se vlasti trebale obratiti kompaniji sa pritužbama umjesto što su njega pritvorili.

Pogrešan pristup

Durov je na svom Telegram kanalu, u svom prvom javnom komentaru od pritvaranja prošlog mjeseca, negirao bilo kakvu sugestiju da je aplikacija "anarhični raj".

Rekao je da ga je istraga o aplikaciji iznenadila jer su francuske vlasti mogle kontaktirati Telegramova predstavnika za EU u bilo kojem trenutku.

- Ako država nije zadovoljna internetskom uslugom, ustaljena praksa je da se pokrene pravni postupak protiv same usluge. Korištenje zakona iz ere prije pametnih telefona za optuživanje izvršnog direktora za zločine koje su počinile treće strane na platformi kojom on upravlja je pogrešan pristup - kaže Durov.

Anarhični raj

Rekao je da Telegram nije savršen, ali je negirao bilo kakvu zloupotrebu povezanu s aplikacijom.

- Ali tvrdnje u nekim medijima da je Telegram neka vrsta anarhičnog raja apsolutno su netačne. Svaki dan uklanjamo milione štetnih objava i kanala - napisao je.

Durov je rođen u Rusiji, ali je kasnije dobio francusko državljanstvo. Priveden je krajem prošlog mjeseca u Francuskoj usred istrage o zločinima povezanim s dječijom pornografijom, trgovinom drogom i lažnim transakcijama povezanim s aplikacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.